begeleiding van persoonlijke groei

COACHING BIJ PERFECTIONISME

NAAR EEN GEZOND EVENWICHT

Wat is perfectionisme en wat doet dit met iemand?

Perfectionisme zorgt voor stress!

Perfectionisme is een belemmerend gedragspatroon dat vanuit het onbewuste het denken, doen en voelen van mensen aanstuurt, op een manier die voor voortdurende stress zorgt en mensen ongelukkig maakt. Het is ongezond.

Perfectionistisch gedrag ontstaat meestal in de jeugdjaren en wordt een overlevingsstrategie die in aanvang een functie heeft. Na verloop van tijd sluit het gedrag niet meer goed aan bij de persoon en brengt deze uit evenwicht. Iemand die last heeft van perfectionisme is continue op zoek naar bekrachtiging, naar bevestiging dat hij/zij oké is. Dit verlangen naar erkenning raakt nooit voldoende bevredigd omdat diegene zichzelf niet (meer) oké kan vinden.

De kern van perfectionisme is het ‘moeten’. Je hebt geen keuze, je moét dingen op een bepaalde manier doen. Als je het niet zo doet, ontstaat vaak een schuldgevoel. Symptomen van perfectionisme zijn:

  • Onrealistische kwaliteitseisen stellen, aan jezelf en soms ook aan anderen
  • Controledrang; behoefte aan planning en structuur; op alles voorbereid zijn
  • Altijd denken, vaak piekeren, nooit tot rust komen
  • Vermijden van conflicten, lastig ‘nee’ kunnen zeggen, moeilijk feedback geven
  • Het willen ‘pleasen’ van anderen, het graag goed doen voor de ander
  • Een laag zelfbeeld; je spiegelt je aan anderen; je hebt een goed ontwikkelde interne criticus
  • Faalangst of andere angsten, soms paniek
  • Uitstelgedrag; omdat je niet goed genoeg bent, iets niet goed kunt, onzekerheid
  • Moeite met kiezen en/of beslissen
  • Te groot verantwoordelijkheidsgevoel en grote betrokkenheid
  • Doorgaan, nooit opgeven – de rode loper naar burn-out!

Marcel Hendrickx, auteur van het boek “Zeg me dat ik oké ben”:

Bijgaand filmpje – klik HIER – is gemaakt tijdens een interview van de Belgische Radio 2. Hierin legt Marcel Hendrickx in enkele minuten uit wat perfectionisme is en waarom het zo’n ongezond en belemmerend gedragspatroon is. Kijk het filmpje HIER

Hoe is het voor werkgevers met medewerkers met perfectionistisch gedrag?

Medewerkers met perfectionistisch gedrag zijn vaak hele betrouwbare mensen: consciëntieus, komen afspraken na, nemen verantwoordelijkheden serieus, ‘zien’ werk en zijn niet te beroerd een extra tandje bij te zetten. Kortom vaak zeer gewaardeerde krachten waar de organisatie en de leidinggevende op kunnen vertrouwen en bouwen.

Echter, inherent aan het perfectionistisch gedrag is dat deze medewerkers vaak slecht hun grenzen aan weten te geven, moeilijk ‘nee’ kunnen zeggen, hoge eisen stellen aan zichzelf (en soms aan anderen) en dus niet snel tevreden zijn met hun werk en prestaties. Ze moéten heel veel van zichzelf en hebben de neiging altijd maar door te gaan. Dit geeft veel stress, chronische stress. Soms resulteert deze stress erin dat ze helemaal niet meer zo’n goed werk afleveren, dat hun productiviteit achteruit gaat en dat ze steeds meer tijd lijken nodig te hebben om hetzelfde te doen. Ook kunnen dit belangrijke alarmsignalen voor een werkgever zijn.

Het doorgaan kan jaren goed gaan, zolang totdat ze erbij neer (dreigen) te vallen. Bijvoorbeeld wegens lichamelijke symptomen zoals hart- en vaatziekten, maag- en darmklachten, hoge bloeddruk, chronische hoofdpijn of spanningshoofdpijn, nek- en rugproblemen, slapeloosheid. Dit kunnen ook psychische klachten zijn zoals overspannenheid en nog erger burn-out. Verzuim ligt op de loer en dat zal bij sommige klachten van langdurige aard zijn. En daarmee dus ernstige consequenties hebben voor zowel het werk als voor de persoon zelf.

Wat kan een werkgever doen?

Elke goede werkgever zal zijn mensen in de gaten houden. Wees alert op signalen van perfectionisme! Neem je zulke signalen waar, kies dan een rustig moment en ga het gesprek aan over wat je opmerkt. Spreek je zorg uit en bied ondersteuning aan. Aarzel niet om contact met mij op te nemen voor meer (achtergrond) informatie.

Als een eerste stap kun je voorstellen dat je de medewerker met mij in contact brengt, voor een vrijblijvende kennismaking. Ik verken dan tijdens deze intake samen met de medewerker wat mogelijk ten grondslag ligt aan het gedrag. Dit kan zowel perfectionisme zijn als andere oorzaken hebben. Vervolgens stel ik een Plan van Aanpak op, dit is altijd maatwerk en ik maak een bijbehorende offerte. Na goedkeuring gaan de medewerker en ik aan de slag.

Hoe ziet een coaching traject bij perfectionisme (OCP-traject) eruit en wat kost het?

Indien perfectionisme speelt, dan hanteer ik de beproefde OCP methode. OCP staat voor Ontwikkelingsgericht Coachen van Perfectionisme. Een methode die door Marcel Hendrikx van het Belgische Het Ontwikkelingsinstituut ontwikkeld is en reeds vele jaren succesvol wordt toegepast. Lees er hier meer over. Inmiddels is er ook in Nederland een kenniscentrum op het gebied van perfectionisme, het NIPC waar ik als perfectionismecoach bij aangesloten ben.

Door hoogleraar psychologie Patrick Luyten van de KU Leuven is de afgelopen jaren onderzoek gedaan naar het effect van de OCP methode, lees de resultaten hier.

Een coaching traject bestaat altijd uit maatwerk. Het OCP-traject kent een aantal stappen in een bepaalde volgorde en is daarom van te voren goed in de agenda in te plannen, elke twee weken. Ervaring leert dat na de intake gemiddeld zo’n 8 sessies nodig zijn om een wezenlijke verandering te bewerkstelligen. Het hele proces duurt onder normale omstandigheden ongeveer 3-4 maanden.

Een sessie beslaat gemiddeld 1,5 uur; de eerste twee sessies duren vaak wat langer, reken dan met 2 uur. De sessies daarna duren vaak korter, reken met 1-1,5 uur.

Voor zakelijke klanten maak ik graag een maatwerk offerte. Ter indicatie, voor de intake incl. plan van aanpak reken ik een tarief van € 270 excl. btw. Voor de sessies die na de intake volgen, incl. een eventueel 3-gesprek als eindevaluatie, reken ik € 135 excl. btw per sessie.

Voor particuliere klanten hanteer ik een gereduceerd tarief van € 125 incl. btw per sessie. Waar gewenst kan vooraf voor een aantal sessies ineens worden betaald.

Mocht uit de intake blijken dat een ander probleem speelt dan geef ik in het Plan van Aanpak aan hoe het traject eruit ziet, hoe lang het naar verwachting duurt en wat de kosten zijn.

Contact

Mail of bel mij wanneer je meer informatie wenst of een afspraak wilt maken. Ik maak graag tijd voor je. Je kunt me rechtstreeks mailen via onderstaand mailadres of dit contactformulier gebruiken. Ik neem zo spoedig mogelijk contact met je op.

Normaal gesproken reageer ik binnen 2 werkdagen, als dit niet het geval is dan is er wellicht iets verkeerd gegaan. Neem in dat geval s.v.p. nog eens contact op. Tot snel!