begeleiding van persoonlijke groei

COACHING BIJ PERFECTIONISME

(OOK ONLINE COACHING MOGELIJK)

NAAR EEN GEZOND EVENWICHT

Wat is perfectionisme en wat doet dit met iemand?

Perfectionisme zorgt voor stress!

Perfectionisme is een belemmerend gedragspatroon dat vanuit het onbewuste het denken, doen en voelen van mensen aanstuurt.Het doet dit op een manier die voor voortdurende stress zorgt en mensen ongelukkig maakt. Het is ongezond.

Wil jij graag snel weten of jij last hebt van perfectionisme, vraag dan de gratis QuickScan perfectionisme aan. Het invullen duurt slechts 2-3 minuten en je weet meteen hoe jij scoort op de kenmerken van perfectionistisch gedrag.

Wil je daarna graag meer weten over dit gedragspatroon, keer dan terug naar deze pagina.

aanvraag QUICKSCAN PERFECTIONISME

Perfectionistisch gedrag ontstaat meestal in de jeugdjaren en wordt een overlevingsstrategie die in aanvang een functie heeft. Na verloop van tijd sluit het gedrag niet meer goed aan bij de persoon en brengt deze uit evenwicht. Iemand die last heeft van perfectionisme is continue op zoek naar bekrachtiging, naar bevestiging dat hij/zij oké is. Dit verlangen naar erkenning raakt nooit voldoende bevredigd omdat diegene zichzelf niet (meer) oké kan vinden.

Wil je meer informatie over perfectionisme; wat het is en hoe je het herkent, vraag dan via onderstaande knop vrijblijvend het GRATIS E-BOOK aan ‘Fluitend door het leven’; over de aanpak van perfectionisme.

aanvragen GRATIS E-BOOK PERFECTIONISME

De kern van perfectionisme is het ‘moeten’. Je hebt geen keuze, je moét dingen op een bepaalde manier doen. Als je het niet zo doet, ontstaat vaak een schuldgevoel. Symptomen van perfectionisme zijn:

  • Gevolgen van perfectionisme binnen relaties: vermijden van conflicten, het ‘pleasen’ van anderen, lastig ‘nee’ kunnen zeggen, veel behoefte aan bevestiging
  • Onrealistische kwaliteitseisen stellen, aan jezelf en soms ook aan anderen
  • Controledrang, behoefte aan planning en structuur; op alles voorbereid zijn
  • Altijd denken, vaak piekeren, nooit tot rust komen
  • Mismatchen naar jezelf leidt tot negatief zelfbeeld, je hebt een goed ontwikkelde interne criticus
  • Faalangst of andere angsten, soms paniek
  • Uitstelgedrag: omdat je niet goed genoeg bent, iets niet goed kunt, onzekerheid
  • Moeite met kiezen en/of beslissen
  • Te groot verantwoordelijkheidsgevoel en grote betrokkenheid
  • Doorgaan, nooit opgeven – de rode loper naar burn-out!

Marcel Hendrickx, auteur van het boek “Zeg me dat ik oké ben”:

Onderstaand filmpje, te downloaden via de knop, is gemaakt tijdens een interview van de Belgische Radio 2. Hierin legt Marcel Hendrickx in enkele minuten uit wat perfectionisme is. Hij licht ook toe waarom het zo’n ongezond en belemmerend gedragspatroon is. Kijk onderstaand filmpje.
Interview met Marcel Hendrickx

Wat kun je nu doen om perfectionistisch gedrag achter je te laten. Welnu; het allerbeste advies wat ik je geven kan is om daarvoor professionele hulp in te schakelen. Ga in coaching. In afzienbare tijd zul je merken dat jouw leven anders wordt. Makkelijker, meer relaxed en bovenal gezonder omdat je minder last zult ervaren van stress. Ik ondersteun je daar graag bij.

Wat levert het coaching traject jou op?

Wat ik vaak hoor van mensen die in coaching zijn gegaan om hun perfectionisme aan te pakken, is het volgende:

 • meer INNERLIJKE RUST, het is gewoon goed zoals het is
 • beter weten/voelen wat ze zélf willen
 • makkelijker keuzes maken, keuzes waar ze blij van worden
 • beter in hun vel zitten, meer genieten
 • met groter gemak door de dag en het leven gaan
 • meer VERTROUWEN, in zichzelf en in de toekomst

 

Hoe is het voor werkgevers met medewerkers met perfectionistisch gedrag?

Medewerkers met perfectionistisch gedrag zijn vaak hele betrouwbare mensen: consciëntieus, komen afspraken na, nemen verantwoordelijkheden serieus, ‘zien’ werk. Ze zijn niet te beroerd een extra tandje bij te zetten. Kortom vaak zeer gewaardeerde krachten waar de organisatie en de leidinggevende op kunnen vertrouwen en bouwen.

Echter, inherent aan het perfectionistisch gedrag is dat deze medewerkers vaak slecht hun grenzen aan weten te geven. Moeilijk ‘nee’ kunnen zeggen, hoge eisen stellen aan zichzelf (en soms aan anderen) en dus niet snel tevreden zijn met hun werk en prestaties. Ze moéten heel veel van zichzelf en hebben de neiging altijd maar door te gaan. Dit geeft veel stress, chronische stress. Soms resulteert deze stress erin dat ze helemaal niet meer zo’n goed werk afleveren. Dat hun productiviteit achteruit gaat en dat ze steeds meer tijd lijken nodig te hebben om hetzelfde te doen. Ook kunnen dit belangrijke alarmsignalen voor een werkgever zijn.

En dan?

Het doorgaan kan jaren goed gaan. Zolang totdat ze erbij neer (dreigen) te vallen. Bijvoorbeeld wegens lichamelijke symptomen zoals hart- en vaatziekten, maag- en darmklachten, hoge bloeddruk. Maar ook chronische hoofdpijn of spanningshoofdpijn, nek- en rugproblemen, slapeloosheid. Dit kunnen ook psychische klachten zijn zoals overspannenheid en nog erger burn-out. Verzuim ligt op de loer. Bij sommige klachten zal dit van langdurige aard zijn. En daarmee dus ernstige consequenties hebben voor zowel het werk als voor de persoon zelf.

Wat kan een werkgever doen?

Elke goede werkgever zal zijn mensen in de gaten houden. Wees alert op signalen van perfectionisme! Neem je zulke signalen waar, kies dan een rustig moment en ga het gesprek aan over wat je opmerkt. Spreek je zorg uit en bied ondersteuning aan. Aarzel niet om contact met mij op te nemen voor meer (achtergrond) informatie.

Als een eerste stap kun je voorstellen dat je de medewerker met mij in contact brengt, voor een vrijblijvende kennismaking. Ik verken dan tijdens deze intake samen met de medewerker wat mogelijk ten grondslag ligt aan het gedrag. Dit kan zowel perfectionisme zijn als andere oorzaken hebben. Vervolgens stel ik een Plan van Aanpak op. Dit is altijd maatwerk en ik maak een bijbehorende offerte. Na goedkeuring gaan de medewerker en ik aan de slag.

Hoe ziet een coaching traject bij perfectionisme (OCP-traject) eruit en wat is de investering?

Indien perfectionisme speelt, hanteer ik de beproefde OCP methode. OCP staat voor Ontwikkelingsgericht Coachen van Perfectionisme. Een methode die door Marcel Hendrikx van het Belgische Het Ontwikkelingsinstituut ontwikkeld is en reeds vele jaren succesvol wordt toegepast. Lees er hier meer over. Inmiddels is er ook in Nederland een kenniscentrum op het gebied van perfectionisme, het NIPC.  Ik ben hierbij aangesloten als perfectionisme coach.

Door hoogleraar psychologie Patrick Luyten van de KU Leuven is de afgelopen jaren onderzoek gedaan naar het effect van de OCP methode. Lees de resultaten hier.

Online coaching kan ook

Vaak vindt het coaching traject bij mij in de praktijkruimte in Heel (midden Limburg) plaats. Daar zitten we rustig en kun je volledig loskomen van je dagelijkse beslommeringen. Echter, soms ben je niet in de gelegenheid om naar Heel te komen of is de reisafstand ver. Dan kan de coaching ook prima via online media lopen zoals via Zoom of Skype. Belangrijk is dat je ongestoord met mij kunt praten.  Mijn ervaring is dat online coaching heel goed werkt.

Natuurlijk kan ook afwisselend in Heel en online gewerkt worden.

Hoe ziet een coaching traject eruit?

Een coaching traject bestaat altijd uit maatwerk. Het traject kent een aantal stappen in een bepaalde volgorde. Daarom is dit van te voren goed in de agenda in te plannen, elke twee weken. Ervaring leert dat na de kennismaking en intake gemiddeld zo’n 8-10 sessies nodig zijn om een wezenlijke verandering te bewerkstelligen. Het hele proces duurt onder normale omstandigheden ongeveer 3-4 maanden.

Voor de kennismaking en intake trek ik gemiddeld 1,5 uur uit. De eerste 2 sessies duren vaak langer, reken dan met gemiddeld 2 uur. Daarna zijn de sessies vaak korter en ze duren 1,25 – 1,5 uur. Als we meer tijd nodig hebben, is dat mogelijk. Ik reserveer altijd 2 uur voor een sessie.

Maatwerk

Voor zakelijke klanten maak ik graag een maatwerk offerte. Ter indicatie, voor een OCP coaching traject bedraagt de investering € 1.450 – € 1.750 excl. btw. Voor meer informatie over de inhoud van de verschillende maatwerktrajecten, zie Maatwerkoplossing.

Voor particuliere klanten hanteer ik gereduceerde tarieven. Op bovenvermelde pagina Maatwerkoplossing vindt je alle informatie hierover.

Mocht uit de intake blijken dat een ander probleem speelt dan geef ik in het Plan van Aanpak aan hoe het traject eruit ziet, hoe lang het naar verwachting duurt en wat de kosten zijn.

Wanneer je graag vrijblijvend het GRATIS E-BOOK ontvangen, klik dan op onderstaande knop en schrijf je in. Je krijgt het E-BOOK ‘Fluitend door het leven’; over de aanpak van perfectionisme op korte termijn in je mailbox.

AANVRAGEN GRATIS E-BOOK PERFECTIONISME

Mocht jij je helemaal niet herkennen in de punten die onder perfectionisme beschreven staan, dan is het best mogelijk dat iets anders speelt. Ook in dat geval kan ik je helpen. Kijk dan verder op de pagina ‘ongewenste emoties’

Contact

Mail of bel mij wanneer je meer informatie wenst of een afspraak wilt maken. Ik maak graag tijd voor je. Je kunt me rechtstreeks mailen via onderstaand mailadres of dit contactformulier gebruiken. Ik neem zo spoedig mogelijk contact met je op.

  Normaal gesproken reageer ik binnen 2 werkdagen, als dit niet het geval is dan is er wellicht iets verkeerd gegaan. Neem in dat geval s.v.p. nog eens contact op. Tot snel!