begeleiding van persoonlijke groei

NLP

NLP staat voor hoe wij de wereld om ons heen waarnemen en hoe wij daar vervolgens op reageren. Met NLP kun je helder krijgen hoe iemand iets ervaart, welke cruciale elementen een rol spelen in deze ervaringen en hoe die elementen samenhangen en elkaar beïnvloeden. Bijvoorbeeld de manier waarop iemand iets ziet, hoort en voelt, zal invloed hebben op de betekenis die deze persoon eraan verleent. Of de overtuigingen die iemand heeft, kunnen samenhangen met een bepaald gedrag en met bepaalde manieren van observeren. Als je één element verandert, kan het zijn dat hierdoor een ander element verandert. Met andere woorden: door NLP te gebruiken ga je ontdekken hoe de structuur van je eigen innerlijke belevingswereld is opgebouwd, hoe je ervaringen beleeft en hoe die belevingen veranderd kunnen worden indien je dit wenselijk vindt.

De toepassingen van NLP zijn enorm, NLP wordt gebruikt in het bedrijfsleven, coaching, begeleiding, onderwijs, gezondheid, persoonlijke ontwikkeling, psychotherapie en sport, in feite overal waar mensen iets willen realiseren vanuit hun eigen kracht. Of het nu gaat om minder stress ervaren, een dreigende burn-out het hoofd bieden of juist om meer zelfvertrouwen krijgen, je communicatie verbeteren, makkelijker contact met mensen opbouwen of meer inzicht krijgen in je eigen beperkende gedrag, NLP ondersteunt in dit proces.

  • Neuro verwijst naar de interactie tussen de zintuigelijke waarnemingen, ons centrale zenuwstelsel en hersenen.
  • Linguïstisch verwijst naar de taal die wij gebruiken om onze denkpatronen, gedachten en onze werkelijkheid betekenis te geven.
  • Programmeren verwijst naar het ontdekken van onze automatische denk- en gedragspatronen en het vermogen om ze te veranderen.

Als persoon word je gevormd door de ervaringen en indrukken die je in je leven op doet. Hierdoor kijk je door jouw persoonlijke bril naar de wereld om je heen. Op basis van jouw gedachten en overtuigingen, creëer je zelf jouw eigen beeld van de werkelijkheid, jouw model van de wereld, oftewel jouw eigen waarheid. We denken vaak dat de woorden die we uitspreken voor iedereen hetzelfde betekenen. We staan er echter niet bij stil dat iedere persoon een eigen beeld/ervaring heeft van de wereld om zich heen en daar dus ook zelf woorden en een betekenis aan koppelt.

Toepassing van NLP leidt dus tot meer flexibiliteit, tot meer keuzes en tot meer verantwoordelijkheid. Het is geen kwestie van een receptenboek, in de zin dat als je iets wilt bereiken, moet je stap 1 tot stap 5 volgen. Het is veeleer een kwestie van verwonderd zijn hoe ieder mens een andere manier heeft om zichzelf te zijn. NLP biedt ons mogelijkheden om onze greep op de werkelijkheid en ons begrip van de realiteit te vergroten en onze belangrijke waarden te vervullen.

En daarmee mogelijkheden om tevredener en gelukkiger in het leven te staan.

Contact

Mail of bel mij wanneer je meer informatie wenst of een afspraak wilt maken. Ik maak graag tijd voor je. Je kunt me rechtstreeks mailen via onderstaand mailadres of dit contactformulier gebruiken. Ik neem zo spoedig mogelijk contact met je op.

Normaal gesproken reageer ik binnen 2 werkdagen, als dit niet het geval is dan is er wellicht iets verkeerd gegaan. Neem in dat geval s.v.p. nog eens contact op. Tot snel!