Wil jij uit de shit?

Die vraag stel ik wel eens. Nou, nou hoor ik dan bijna denken, wat is dat nu weer voor een vrijpostige vraag.

En de reactie, als ze antwoord geven, is vaak heel divers. Bijvoorbeeld
‘Ik wil er wel uit, maar weet niet hoe?’ of
‘Valt wel mee hoor, zoveel shit heb ik niet (meer)’ of
‘Nee hoor, ik ben allang uit de shit’ of
‘Shit, hoezo shit, ik heb alles onder controle’

En zo zijn er natuurlijk allerlei variaties mogelijk, zowel van hoe jij jouw situatie KUNT ERVAREN als waar je nu staat.
Of het glas halfvol is of halfleeg.

Vaak hoor ik van mensen die bij mij in coaching zijn ‘achteraf denk ik dat ik veel verder in de shit zat dan ik in de gaten had’.
Over het algemeen klopt dat ook, want mensen met perfectionisme hebben nogal eens de neiging om al maar door te gaan. Kunnen heel goed allerlei alarmbellen negeren – als ze die al voelen. Want het werk, het gezin, de relatie etc. moet wel gewoon door.

TIP 1
Als jij ook het idee hebt dat je al veel verder bent dan je dacht (zowel in positieve als in negatieve zin), ga dan eens even stilstaan en kijk eens achterom. Ervaar eens waar je stond toen je je realiseerde dat je een probleem hebt en waar je nu staat. Naar wat jij er in de tussenliggende periode aan gedaan hebt, wat er gebeurd is.
Vaak bouw je geleidelijk iets op, over jaren meestal en dan denk je, verwacht je, hoop je dat het in een paar weken opgelost is. Dat gaat natuurlijk niet, dus ik hoop dat je met deze kleine oefening ervaart dat je toch al op weg bent.

En mocht het voor jou zo zijn dat je tot de conclusie komt dat je helemaal niets opgeschoten bent, dan stel ik voor dat je er eens écht werk van gaat maken, vooral op een andere manier. Want ‘als je doet wat je altijd gedaan hebt, zul je krijgen wat je altijd gekregen hebt’.
Liefdevol bedoeld hoor ?

Bovenvermelde klant zei ook nog het volgende. ‘Ondanks dat ik me nu realiseer hoe veel dichter ik bij een burn-out was dan ik in de gaten had, desondanks gaat het me nu niet snel genoeg. Vind ik het lastig mijn ongeduld te bedwingen. Ik wil me weer goed voelen zoals vroeger….’.

ONGEDULDIG ZIJN

Nu vind ik ongeduld best een mooie eigenschap – ik ben er zelf ook in ruime mate van voorzien .
Ongeduld helpt je vooruit, het zet je aan tot stappen. Het maakt dat je in actie komt.
Alleen, zolang jij jouw ongeduld vooral op een zelf-verwijtende manier inzet, helpt het je alleen maar verder in de put, in de shit.

Mijn advies is koester de kwaliteit die eronder zit namelijk doortastendheid en actie bereidheid. En pak de valkuil aan van allerlei negatieve gedachtes als ‘het gaat niet snel genoeg; het ligt allemaal aan mij dat het niet opschiet;  een ander kan het toch ook, waarom ik dan niet etc.’ Typisch belemmerende gedachtes van mensen met perfectionisme.

TIP 2
Ga eens na hoe lang je iets opgebouwd hebt en hoeveel tijd jij jezelf geeft/gunt om het aan te pakken. Je zult zien dat dit e.e.a. in een gezonder perspectief plaatst.

 

GRATIS DOORBRAAKSESSIE

Als je het ongeduld in zelf-verwijtende zin herkent en het lastig vindt om zelf met deze valkuil aan de slag te gaan, bel mij dan eens voor een doorbraaksessie. Ik geef deze 2x per maand gratis weg.

In een coachsessie van een half uur kijken we samen hoe het bij jou zit, bij jou (niet) werkt. Wat jou tegenhoudt het leven zo te leiden zoals jij dit graag wil. Op een makkelijkere manier je doelen bereiken, vanuit innerlijke rust.

Zo’n coachsessie aanvragen kan heel makkelijk: klik op deze link en je komt op mijn pagina ‘gratis doorbraaksessie’ uit. Gebruik het formulier onderaan de pagina en laat je gegevens achter. Je kunt jouw verzoek daar ook nader toelichten. Ik neem vervolgens snel contact met je op en wij plannen een afspraak in. Deze vindt via beeldbellen plaats (via whatsapp, zoom of skype).
Wellicht ten overvloede, zo’n doorbraaksessie is geheel vrijblijvend.

Dus TIP 3 is VRAAG EEN GRATIS DOORBRAAKSESSIE AAN.

 

Een fijne week gewenst. Blijf geïnspireerd en gezond! En het allerbelangrijkste: zorg goed voor jezelf.

Anita Janssen | Bewustwording+ | 06-48176137 | www.bewustwordingplus.nl