Wie durft goed fouten te maken?

Ja, wie durft dat?  Wanneer jij zo iemand bent, laat het me vooral weten. Ik word graag wijzer van jou.

 

In deze blog ga ik het hebben over dat veel mensen denken dat perfectionisme betekent dat je alles perfect wil doen. Op zich klopt die gedachte, want dat is het zichtbare gedrag wat je van jezelf of van een ander meekrijgt. Echter er is een reden voor dit gedrag.

Dus is het veel interessanter naar het achterliggende motief te kijken. En dat heeft ermee dat mensen met perfectionistisch gedrag BANG ZIJN OM FOUTEN TE MAKEN. Angst hebben het niet goed genoeg te doen. In feite bang zijn om niet goed genoeg te zijn. Er speelt veel onzekerheid en daarom is ‘goed’ niet/nooit ‘goed genoeg’!

En denk nu niet ‘deze persoon komt zo zelfbewust over en kan alles zo goed, no way dat die persoon last heeft van perfectionisme’. Want de uiterlijk schijn bedriegt heel vaak.

Wat de buitenwereld van je ziet, is vaak niet hoe jij je voelt

Als je last hebt van perfectionistisch gedrag zal de buitenwereld vaak iets heel anders opmerken dan jijzelf diep van binnen voelt. Wat jij ervaart is vaak onzekerheid en angst om afgewezen te worden op een heel fundamenteel niveau. Omdat de overtuiging leeft ‘ik ben niet goed genoeg’. En die overtuiging geeft spanning, onrust en daarmee stress van chronische aard.

Het goede nieuws is dat dit aangeleerd gedrag is en dat je dat ook weer kunt afleren ?. Mocht je daar meer over willen weten, bezoek dan mijn pagina over perfectionisme op deze website. Of neem contact met mij op via het contactformulier. Natuurlijk kun je mij ook gewoon bellen 06-48176137

Wil jij nu graag weten of jijzelf perfectionistisch bent?

Wil jij meer innerlijke rust, minder moéten en beter in je vel zitten?

Doe dan de QuickScan perfectionisme. Dan weet je binnen een paar minuten of perfectionisme wellicht de oorzaak van je onrustige en onzekere gevoel is. Van het vele moéten, de lijstjes die nog af moeten of het altijd maar doorgaan totdat het je echt teveel geworden is.

Ik heb deze QuickScan gratis beschikbaar gesteld via deze link.