‘Als je vertrouwen hebt, hoef je niet de gehele trap te zien om de eerste stap te zetten’

Quote van Martin Luther King

 

VERTROUWEN wat een prachtig begrip.

Zoveel moois is gerelateerd aan vertrouwen:

** vertrouwen in de toekomst (hoe prettig in Corona tijden!)

** zelfvertrouwen

** vertrouwen op jezelf

** vertrouwd en veilig

 

In deze tijd, vol onzekerheid, is vertrouwen vaak ver te zoeken. Zeker als je last hebt van perfectionisme. Dan ontbreekt het over het algemeen aan het allerbelangrijkste en dat is een positief zelfbeeld: je hebt een positief zelfbeeld wanneer je zeker bent van jezelf en vertrouwt op jezelf.

Hoe succesvol mensen met perfectionisme ogenschijnlijk ook zijn,  de meesten lijden aan een laag zelfbeeld. Daarom werken ze zo hard. Om de erkenning van de buitenwereld te krijgen dat ze oké zijn zoals ze zijn. Want zelf voelen de meesten een grote onzekerheid of het wel genoeg is wat ze doen. Of het wel goed genoeg is. Of zij wel goed genoeg zijn.

Daar wortelt de kern van perfectionisme namelijk het gevoel niet oké te zijn zoals je bent. Als je perfectionisme achter je laat, kun je oprecht gaan ervaren wat vertrouwen is. Dat begint namelijk met vertrouwen op jezelf, dat jij er mag zijn en dat je prima bent zoals je bent.

En dan ga je elke trap op die jij wil. Dan heb jijzelf de regie over je leven.

Als je meer wil weten, aarzel niet om contact op te nemen. Ik weet uit ervaring hoe fijn het is dit gedragspatroon achter je te laten.