Veerkracht!

Dit leek wel hét toverwoord in premier Rutte’s toespraak vorige week. De inhoud van zijn speech viel menigeen toch nog rauw op het dak: weer een lockdown, juist in deze bijzondere tijd. Ik had het zelf wel zien aankomen, kan me er ook wel in vinden en toch….

Merkte dat ik weer even tijd nodig had om mij te zetten in de nieuwe realiteit – zeker nu deze tot ver in januari 2021 gaat gelden. Daar had ik nu niet op gerekend. Even leek mijn wereld weer op zijn grondvesten te schudden, want ja, ook ik hou van voorspelbaarheid en overzicht. En dat was er eventjes niet.
Uit maart dit jaar weet ik dat verzet tegen dit gevoel van controle-verlies en onzekerheid mij alleen maar meer onrust en spanning oplevert. Dus deze keer heb ik al die gevoelens de ruimte gegeven, ze mogen er zijn. Ik heb erover gepraat met anderen, dat luchtte op.

En wat schetst mijn verbazing vervolgens: binnen 24 uur wist ik mij te hervatten, niet omdat het moet maar omdat het gaat. Wow!
Dit ging veel sneller dan in maart en zeker veel makkelijker dan een paar jaar geleden het geval zou zijn geweest (toen had ik namelijk nogal wat last van mijn perfectionisme).

De knop van ‘stug doorgaan’ die ik in het verleden altijd onbewust ingedrukt hield, is nu eerder een ‘schuif’ geworden die ik mag bedienen. Die schuif staat meestal op ‘uit’ tegenwoordig. En innerlijke rust is ervoor in de plaats gekomen.

Hoe is dit nu voor jou? Hoe ervaar jij deze tijd van lockdown en beperkingen? Kun je het makkelijk accepteren? Geeft het misschien rust? Of ervaar je er veel spanning door?  Reageer even onder deze post of stuur me een berichtje. Vind ik fijn. Bellen mag natuurlijk ook.

Leven of eerder overleven

Wat als jij nu het gevoel hebt dat jij eerder aan het overleven dan aan het leven?  Misschien nog wel meer dan eerst?
Wat als jij je afvraagt hoe je het allemaal gaat redden want er moet nog zoveel, er mag maar zo weinig. Hoe moet dat nu?
Hoe ga ik het doen deze kerst? Wil het iedereen naar de zin maken en er voor anderen zijn. Maar dat mag niet, dat gaat niet. Hoe ga je om met het eventuele schuldgevoel? Of het gevoel van tekortschieten?
Wanneer jouw stressniveau stijgt en je heel goed wéét dat dit slecht voor je is? Maar heb je geen idee hoe dit te beteugelen, hoe te veranderen?

Als jij deze gedachtes en gevoelens hebt, dan kan het zijn dat je last hebt van perfectionisme. En dat is een gedragspatroon wat je zelf niet zo makkelijk ombuigt. Doch met wat hulp wel kunt veranderen!
In de 2e helft van januari geef ik weer een online workshop over dit onderwerp. Misschien iets voor jou om je voordeel mee te doen. Wil je meer informatie, klik dan op deze link. Hier kun jij je ook meteen inschrijven waarmee jouw plekje gereserveerd is.

Oplopend stressniveau

Wat kun jij nu zelf doen wanneer je op dit moment en in deze tijd last hebt van spanning, stress en/of onrust.

Een paar tips:

1. doe elke dag iets waar JIJ blij van wordt. Iets helemaal alleen voor jezelf. Een paar minuutjes is meestal al genoeg om weer even in contact te staan met jezelf, nieuwe energie te voelen.

2. wanneer je de onrust voelt toenemen, het stressniveau stijgt, ga even letterlijk stil staan/zitten. Adem eens diep in en 2x zo langzaam uit (tel gewoon mee). Doe dit 5x en je zult merken dat jij je anders voelt. Daarmee is zeker niet alles ineens opgelost, maar jij hebt wel weer wat meer energie en letterlijk en figuurlijk lucht.

3. noteer voor jezelf een paar puntjes waar je deze lockdown tijd voor gebruiken kunt en DOE het gewoon. Iets wat je al lang(er) voor jezelf wil, maar waar het nooit van komt. Vooral leuke dingen (geen moetjes hè).
Zoals dat boek lezen; spullen wegdoen – dit geeft letterlijk en figuurlijk RUIMTE; door foto-albums bladeren; wegdromen bij toekomstige vakantieplannen; lekkere gezonde maaltijden bedenken om op tafel te zetten; die vriend(in) bellen; fiets of wandel eens naar die plek waar je altijd al heen wilde etc.

Kortom: in plaats van wachten tot 1 januari met goede voornemens, ga je deze nu al uitvoeren. Ga er tijd voor maken en ga eens beleven wat dat me je doet.

Dan zul je merken dat je meer veerkracht hebt!

Ik wens jou en jouw dierbaren hele fijne feestdagen en een sprankelend gezond 2021!