Stel jij hebt de regie?

Recent waren mijn vriend en ik op vakantie in Duitsland. En nu weet ik niet of jij de (on)mogelijkheden tot reizen naar het buitenland in de gaten houdt, of juist helemaal niet. Wij zijn daar nogal op gespitst, want wij willen nogal eens een paar dagen (weekjes) de hort op gaan ?.

Zo hadden wij enkele maanden geleden ook weer het plan opgevat voor ons recent gepland reisje. Even lekker uitwaaien en vogels kijken op een Duits eiland midden in de Noordzee.

Echter naarmate de datum van vertrek dichterbij kwam, kregen we ook steeds meer verontrustende berichten over provincies in Nederland die in Duitsland op ‘rood’ gingen. Hetgeen inhoudt dat je daar niet meer zomaar welkom bent…. tenzij je bijvoorbeeld na aankomst op je vakantiebestemming 2 weken in quarantaine gaat….

Nu ja, zul je denken, waarom schrijf je dit?
En dat is SCENARIO DENKEN. Iets waar mensen met perfectionisme heel goed in zijn. En ook heel veel last van kunnen ondervinden.

SCENARIO DENKEN
Denken in scenario’s is op zich een pracht van een kwaliteit, want het stelt je in staat om snel te schakelen, meerdere opties naast elkaar te hanteren en op het moment suprême juist díe optie te kiezen die dan het beste past.

Echter het is ook een vermoeiende bezigheid, want helaas zijn meestal 1-2 scenario’s niet genoeg. Nee je maakt er meestal meer. En je houdt die ook allemaal in detail bij, of anders gezegd, je blijft ze bijstellen.

Wat je doet is uitgaan van allerlei ‘wat als’ situaties.
En die zijn altijd gekoppeld aan eventuele negatieve ontwikkelingen. Dingen die misschien niet zullen gaan zoals jij dat wil. Gebeurtenissen die jouw plannen doorkruisen. Mensen die anders doen dan jij je voorgesteld hebt….
En dat gebeurt allemaal in je hoofd, zonder dat er in feite ook nog maar iets aan de hand is.
Een soort doemdenken dus.

Kun jij je voorstellen hoe dit is? Enig idee welke energie dit vraagt?

Als je dit herkent, weet je precies hoe het voelt; namelijk onrustig.
En als je het niet herkent omdat je hier geen last van hebt, kun je je nauwelijks een voorstelling maken van hoe dit voor iemand werkt.

Het probleem is namelijk dat dit proces van scenario denken niet te stoppen is.

Het gaat gewoon door in je hoofd. Ook al weet je dat het zinloos is omdat de toekomst toch nooit helemaal te voorspellen is. Dus herhaal je tot in de treuren alle mogelijke dingen die verkeerd zouden kunnen gaan. En maak je daar scenario’s voor.

Het woord MOETEN staat centraal. Een belangrijk kenmerk van perfectionisme.
Het gevoel dat het geeft is eentje van druk; somberheid; zwaarte etc.

 

Weer even terug naar ons voorgenomen reisje naar Duitsland.

Alle redenen om in scenario denken te vervallen. Echter tegenwoordig, nu ik mijn perfectionisme aangepakt heb, gaat dat anders bij mij.

Ja, ik bedenk nog steeds een aantal scenario’s. Echter dit is niet meer vanuit moeten maar veel meer vanuit wat nog meer mogelijk is. Vanuit opties. En keuzes. Ik voel dat ik de regie heb over mijn leven, over dat wat ik wel en niet ga doen. Ik ervaar veel meer vrijheid.

En een bijkomend voordeel is dat zodra ik zo’n optie bedacht heb, ik het allemaal lekker los laat. Dat gaat tegenwoordig ook gewoon vanzelf. Want niemand kan in de toekomst kijken, dus wat heeft het voor zin om daar maar mee bezig te blijven. Ik heb 1-2-3 opties en mogelijkheden. We zien wel de dag voor vertrek. Desnoods de dag van vertrek. Want als we willen gaan, doen we dat ook. Dit gevoel van vertrouwen is er.

Het woord KEUZEVRIJHEID en REGIE staat centraal.
Het gevoel dat mij dit geeft is er eentje van licht, luchtigheid, ruimte en vrijheid.
En daarmee blijft de voorpret behouden ook als om ons heen, in de buitenwereld, heel veel aan de hand is.

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________

Mocht jij ook last hebben van scenario-denken, maak dan gerust gebruik van mijn aanbod van een doorbraaksessie. Ik geef deze 2x per maand gratis weg.

Wij kijken dan tijdens de coachsessie van een half uur samen hoe het bij jou zit, bij jou (niet) werkt. Wat jou tegenhoudt het leven zo te leiden zoals jij dit graag wil. Op een makkelijkere manier je doelen bereiken, vanuit innerlijke rust.

Zo’n coachsessie aanvragen kan heel makkelijk. Klik op deze link en je komt op mijn pagina ‘gratis doorbraaksessie’ uit. Gebruik het formulier onderaan de pagina en laat je gegevens achter. Je kunt jouw verzoek daar ook nader toelichten.

Ik neem vervolgens snel contact met je op en wij plannen een afspraak in. Deze vindt via beeldbellen plaats (via whatsapp, zoom of skype). Wellicht ten overvloede, zo’n doorbraaksessie is geheel vrijblijvend.

Alvast een fijne week gewenst. Blijf geïnspireerd en gezond!
En het allerbelangrijkste: zorg goed voor jezelf.

Met hartelijke groet,
Anita Janssen
Bewustwording+
06-48176137
www.bewustwordingplus.nl