Het lijkt wel of iets zich elke keer herhaalt. Herken jij dat?

Dan heb ik het niet over gebeurtenissen waar je heel blij van wordt. Nee, ik bedoel steeds opnieuw in dezelfde valkuil trappen. Dezelfde ‘fout’ maken. Een gedragspatroon waar geen einde aan komt. Je kunt het niet stoppen.

Het overkwam mij

Totdat ik mijn perfectionisme achter mij liet, gebeurde mij dit telkens weer. Het leek zelfs meer te worden naarmate ik ouder werd. Elke keer overkwam het mij. Zonder dat ik in de gaten had, dat ikzelf de veroorzaker was van dit terugkerende gedragspatroon.
Uiteraard deed ik het onbewust, dat weet ik nu. Want wie stapt nu bewust telkens in zijn valkuil. Niemand toch?

Controle

Voor mij was het verlangen naar voorspelbaarheid en daarmee behoefte aan veiligheid zo’n steeds terugkerend gedrag. Met al de bijbehorende gedachtes en gevoelens. Uiteraard zonder dat ik in de gaten had waar dit toe leidde: namelijk tot behoefte aan controle. Steeds opnieuw. Oh wee wanneer iemand anders er ooit iets over zei, niet te genieten was ik dan – want ik herkende het gewoonweg niet bij mezelf. Dacht dat ik gewoon iemand was die netjes was en gestructureerd.

Hoe uitte controle zich bij mij?

Elk weekend opnieuw had ik voornemens om bijv. eindelijk eens dat klusje te doen. Of mocht ik niet vergeten om x, y of z in orde te maken. En dat bleef maar in mijn hoofd spoken. Dus om rust te krijgen, maakte ik lijstjes om af te werken. Typisch voorbeeld van controle behoefte.
Maar die lijstjes werden steeds langer want zodra ik iets afgestreept had, zette ik er weer een paar dingen bij die ook nog moesten.
Dus ik was nooit klaar. Erger nog: had altijd een ontevreden gevoel over mezelf. Voelde permanent die druk van meer… Het was nooit goed genoeg.

Maakt dat iets uit dan?

Die gedachtes, dat gedrag geeft natuurlijk veel stress.
Stress van chronische aard, waarvan we allemaal weten dat dit zeer ongezond is voor lijf en geest.

Stress, ja daar had ik behoorlijk wat last van. Natuurlijk ook weer grotendeels zonder me daar bewust van te zijn. Ik deed het namelijk al zoveel jaren, ik wist niet beter. Dat dat dit erbij hoorde. Niet dus!

Controle, een kenmerk van perfectionisme

Zo vergaat het veel mensen die last hebben van perfectionisme.

De nooit aflatende behoefte aan controle is één van de kenmerken van perfectionistisch gedrag. Een manier van gedragingen die je onbewust doet en daardoor haast zelf niet te stoppen is. Een gedragspatroon dat jouw denken, doen en voelen dusdanig beïnvloedt dat het je belemmert.

Perfectionisme is een manier van leven die ongezond is door het vele moéten. Een wijze van leven die jou in een keurslijf dwingt zonder dat je weet hoe eruit te ontsnappen.

Je kunt dit achter je laten, eraan ontsnappen

Toch is dit mogelijk dit gedragspatroon achter je laten. In je eentje is dit moeilijk, vooral omdat het om onbewuste overtuigingen gaat die een directe invloed hebben op jouw manier van denken, voelen en doen. Met professionele begeleiding kun je dit gedragspatroon doorbreken. In relatief korte tijd.

Wil je meer weten over perfectionisme, hoe je het herkent en wat je eraan kunt doen? Neem dan eens een kijkje op mijn website, hier staat veel informatie over dit gedragspatroon. Of bel me gewoon op 06-48176137. Praten we er even over hoe het voor jou is. Ook dat kan opluchten. Je bent echt niet de enige die er last van heeft.