Over please-gedrag en hoe je daar vanaf komt

Vaak denken mensen dat als zij het een ander maar naar de zin maken, die ander ook rekening met hen houdt. Of verwachten ze dat ze waardering krijgen voor wat ze gedaan hebben. Of dat ze gezien/gehoord worden door de ander.

Nu zou dit zo kunnen uitpakken zoals zij hopen …. natuurlijk…..

Maar het komt minstens zo vaak voor dat de ander dit vanzelfsprekend vindt. Die persoon weet namelijk vaak niet beter dan dat diegene dit altijd doet. En dus vindt die dit de normaalste zaak van de wereld. Met als gevolg dat er helemaal geen waardering volgt of dat ze gezien/gehoord worden. Of dat er rekening gehouden wordt. Sterker nog, het kan zelfs zijn dat er helemaal geen waardering ís voor wat ze hebben gedaan.

Dan kom je toch aardig bedrogen uit met je please-gedrag, toch?
Dan pakken jouw intenties helemaal anders uit als dat je hoopte.
Niet dat degene die graag pleased zich daar bewust van is. Want pleasen doe je meestal onbewust. Maar de teleurstelling en/of frustratie die dit niet-beantwoorde verwachtingspatroon met zich mee brengt, die herkent iemand wél. Feilloos. En tóch ga je ermee door.

Klinkt dit jou bekend in de oren? Doe jij dit ook of zie je het gebeuren in jouw omgeving?

De keuze hebben

Natuurlijk is er niets mis met voor een ander te willen zorgen of het een ander naar de zin te willen maken. Mits dit maar uit vrije keuze is.

En juist bij dit laatste, ‘uit vrije wil’ daar knelt het nogal eens. Zeker bij mensen met perfectionisme. Zij kunnen namelijk niet anders dan dit gedrag vertonen. Zij moéten die innerlijke stem volgen. Die stem die ze aanspoort om aardig te zijn, de ander naar de ogen te kijken. Voor een ander te zorgen. Rekening te houden met de buitenwereld. ‘Want wat zou het familielid, de collega, de ander – of meer algemeen – de mensen wel niet van mij denken als ik het niet doe. Als ik nee zeg, als ik ……’
Mensen met perfectionisme willen graag aardig gevonden worden. Dus volgen ze die innerlijke stem, ze kunnen niet anders.

De onderliggende emotie van dit pleasen is angst. Angst voor afkeuring, bang voor afwijzing. Dit raakt de kern van je bestaan.

Voor diegene die dit nu bij zichzelf herkent, is dit helemaal niet fijn om te lezen. Dat realiseer ik me goed. Want ik weet uit ervaring hoe onbewust je dit gedrag doet en wat het effect is. En dat je dit helemaal niet van jezelf wil weten.
Doch voor mensen die last hebben van perfectionisme is het wel de waarheid. Hoe hard en confronterend deze ook kan worden ervaren.

Vicieuze cirkel

Hoe fijn is het dan ook te horen dat je deze vicieuze cirkel kunt doorbreken. Dat je ervoor kunt zorgen dat je de goedkeuring van de ander niet meer, of veel minder, nódig hebt. Omdat je zélf weet wat je waard bent.

Sterker nog, dat je niet alleen wéét wat je waard bent maar dat ook zo ervaart. Dat jij voélt dat jij helemaal oké bent zoals je bent. Met alle plussen en minnen die bij jou horen. Dat het niet meer nodig is om je ‘met een soort masker’ te tonen aan de buitenwereld. Wanneer jij gewoon kunt doen én laten zoals je zelf bent. Doordat je jouw perfectionistisch gedrag achter je hebt gelaten.

Wanneer jij ook maar iets van bovenstaande herkent, doe er dan wat mee. Ik help je er graag bij om te achterhalen hoe het bij jou nu precies werkt. Bewustwording is de eerste stap naar verandering!

En hoe laat ik dat please-gedrag dan achter me?

In december geef ik zowel een workshop als een webinar over perfectionisme; wat het is en hoe je het herkent in je gedrag.

Gezien de Corona maatregelen wil ik iedereen die belangstelling heeft in de gelegenheid stellen deel te nemen. Dus deze keer organiseer ik dat dus daarom zowel live als online. In de avonduren.

Het online webinar vindt plaats in 2 delen en is gepland op 7 en 10 december. De live workshop is op 15 december in Sittard.

Verdere details volgen, hou mijn berichtjes en website in de gaten. Wanneer je nu al weet dat je graag van de partij bent, kun je me ook meteen een PB of mailtje sturen, dan hou ik je persoonlijk op de hoogte.

Anita Janssen – Bewustwording+ | 06-48176137 | anita@bewustwordingplus.nl | www.bewustwordingplus.nl