Onrealistische kwaliteitseisen

hét kenmerk van perfectionisme      Artikel 2 van 10

De lat hoog leggen

De to-do-lijstjes zijn nooit af

Ik vergelijk mezelf met anderen en die doen het altijd beter

Iedereen mag fouten maken, behalve ik

 

Zoals ik in mijn eerdere artikel over bevestigingsdrang geschreven heb, ondersteun ik mensen die last hebben van hun perfectionistisch gedrag. Omdat het aangeleerd gedrag is, kun je het ook weer afleren. En dat is goed nieuws want perfectionisme geeft veel chronische stress en is daarmee ongezond. Het is een belemmerend gedragspatroon en maakt ongelukkig.

In dit artikel ga ik in op één van de symptomen van perfectionisme namelijk het stellen van onrealistische kwaliteitseisen. Na bevestigingsdrang is dit iets waar iedereen met perfectionisme last van heeft. Hoge eisen stellen aan jezelf en soms ook aan anderen.

Er zijn nog andere kenmerken van perfectionisme. Wil je niet wachten tot mijn volgende artikel verschijnt, klik dan hier voor het overzichtsartikel ‘fluitend door het leven’. Daarin staan ze kort opgesomd.

Te hoge kwaliteitseisen stellen aan wat ik doe en wie ik ben

Perfectionisme gaat over jezelf niet (meer) oké vinden en continue bevestiging zoeken bij anderen dat je wél oké bent. Tevergeefs natuurlijk, want wat ze ook zeggen of doen, je zult het nooit helemaal geloven.

Omdat je onbewust deze bekrachtiging blijft zoeken, ga je proberen superieure kwaliteit af te leveren. Die kwaliteitseisen zijn zo hoog dat ze onbereikbaar zijn. Dit geldt niet alleen voor het werk maar ook voor andere kwesties bijv. in de privé situatie. In feite bij alle zaken waar anderen bij betrokken zijn.

Het glas is halfleeg, niet halfvol

Dit gedrag behoort tot de kern van perfectionisme. Je kunt niet anders.

Veel mensen die aan perfectionisme lijden, ontkennen dit symptoom. Zij vinden zichzelf helemaal niet perfectionistisch omdat ze absoluut niet tevreden zijn over de kwaliteit die ze afleveren……

Mensen met perfectionisme leggen voor zichzelf de lat erg hoog. Te hoog. En ze zijn daarbij vaak ook veel bezig met details. Ook dit gedrag zie je meestal op allerlei levensgebieden terug; in het werk, privé, in de hobby, bij het sporten etc.

De meeste mensen met perfectionisme stellen vooral aan zichzelf onredelijke eisen en zijn veel milder in hun oordeel naar anderen toe, voor anderen gelden namelijk andere kwaliteitsnormen dan voor zichzelf.  Een beperkt aantal mensen verwacht ook van anderen dat die de zaken perfect doen.

Onderstaand in cursief hoe zich dit gedrag in het dagelijkse leven kan uiten in het denken, doen en voelen. Zowel op het werk, in de privésfeer als wanneer je sport/hobby bedrijft.

Kwaliteitseisen stellen aan zichzelf

  • Zelfs als ik een deskundige inschakel, denk ik vaak dat ik het zelf beter kan
  • Ik doe de sportoefeningen zo goed mogelijk, dan zien anderen dat ik het al heel goed kan
  • Ook al doe ik iets voor de eerste keer, ik verwacht van mezelf dat ik het net zo goed kan als diegene die de instructie geeft
  • als ik een stuk aflever, mogen er geen fouten in staan. Ik loop alles tot in den treure door
  • ik wil alles heel goed voorbereiden, stel je voor dat er ergens een kink in de kabel komt
  • ik heb altijd het gevoel dat het nog beter kan
  • ik heb een relatie beëindigd met een hele fijne man omdat deze niet beantwoordde aan mijn hoge kwaliteitseisen
  • ik heb graag dat dingen af zijn. Dat vind ik leuk aan handmatig werk; je ziet het resultaat
  • ik vind dat ik altijd het goede voorbeeld moet geven
  • ik wil de perfecte moeder/vader zijn en wil graag dat anderen dat bevestigen
  • ik wil liever geen fouten maken, het moet de eerste keer meteen goed zijn
  • ik weet dat ik erg veeleisend ben naar mezelf, maar ik kan niet anders.
  • Het glas is altijd halfleeg, ik zou willen dat het halfvol was

Sommige mensen met perfectionisme stellen ook hoge eisen aan anderen

  • Ik stel hoge eisen aan mezelf én aan mijn medewerkers. Uiteindelijk ben ik verantwoordelijk
  • Als ik een etentje verzorg voor anderen, verwacht ik ook van mijn partner dat deze er alles aan doet om het perfect te laten lopen
  • als mijn partner boodschappen doet, verwacht ik dat hij aan alles denkt, ook als het niet op het lijstje staat
  • ik heb een hekel om concepten van mijn team te krijgen waarin nog allerlei type- en spellingsfouten staan. Ik steek dan veel tijd in de correctie
  • ik verwacht van mijn teamgenoten dat ze ook een stapje extra doen
  • als ik ’s avonds thuis kom, valt mij altijd als eerste de dingen op die er niet horen te liggen/staan, wat een rommel. Ik moet dan moeite doen om mijn partner daar niet op te attenderen.
  • Ik kijk toch nog even (stiekem) de koffer van mijn partner na als we op vakantie gaan. Meestal is hij wel iets vergeten.

Meer weten?

Herken je dit en wil je meer weten? Bijvoorbeeld wat je aan perfectionisme kunt doen en hoe dat in zijn werk gaat? Aarzel dan niet om contact met me op te nemen via 06-48176137 of mail anita@bewustwordingplus.nl.

Je kunt ook een kijkje nemen op www.bewustwordingplus.nl/perfectionisme/

 

Foto: gemaakt door Jan Boeren