Is er een relatie tussen hoogbegaafd/hoogsensitief en perfectionisme?

Al langere tijd houdt hoogbegaafdheid mij bezig. Al dan niet in combinatie met hoog sensitiviteit. Ik ben er namelijk van overtuigd dat er een relatie bestaat met perfectionisme.

Het eerste waar mensen bij het begrip hoogbegaafdheid vaak aan denken, is mensen die ‘super slim’ zijn. Mensen die een hoog IQ hebben. Vaak ook een beetje bijzonder zijn, een soort ‘Einstein’. En ja ik begrijp dat een deel van de mensheid inderdaad over een zeer hoog intelligentieniveau beschikt (2-3%). Daarnaast heb je echter nog een groep meer-begaafden. En natuurlijk de meerderheid van ‘gewoon’ begaafden. Die kunnen ook heel slim zijn.

Niet alleen slim, ook snel van begrip

Wat mij opvalt in mijn coaching praktijk is dat veel mensen die ik begeleid of die aan mijn workshops deelnemen tot deze groep hele slimme mensen lijken te horen. Vaak ook heel snel van begrip zijn. En regelmatig ook extra gevoelig.
Nu weet ik niet of ze dan ook hoogbegaafd of hoogsensitief zijn, daarvoor moet je bij andere experts zijn. Echter dat ze perfectionistisch gedrag ontwikkeld hebben en daar last van hebben, dat is wel duidelijk. En daar heb ik weer verstand van en ervaring mee.

Aangeboren kwaliteiten

Slimheid en/of bijzondere gevoeligheid zijn mooie kwaliteiten die deze mensen hebben. Aangeboren kwaliteiten.
Vaak hebben deze echter in hun jeugd tot situaties geleid die ze helemaal niet fijn vonden. Zoals extra aandacht van de leerkracht. Bijvoorbeeld in de vorm van veel plakplaatjes in hun schrift – wat andere kinderen natuurlijk zien. Of toen ze wat ouder waren, resulteerde het steeds opnieuw hoge punten halen in opmerkingen tijdens het uitdelen van de resultaten. Dit zorgde ervoor dat ze het gevoel kregen anders te zijn dan de andere kinderen. Heel erg pijnlijk werd het wanneer ze daardoor uitgesloten werden van een groepje, of gepest.
Vreselijke en soms traumatische ervaringen, want elk kind wil er graag bij horen.

De relatie met perfectionistisch gedrag

Het gevolg is dat deze kinderen aangepast gedrag zijn gaan vertonen, om er bij te horen. Door al deze aanpassingen zijn ze het contact verloren met wie ze écht zijn. Weten ze niet meer hoe zij zich écht vanuit zichzelf gedragen, spontaan en authentiek. Daarmee is het zaadje van perfectionistisch gedrag stevig geplant.

Meestal wordt dit perfectionistisch gedrag in de tijd daarna goed verankerd in je hele doen en laten. Zo goed dat het bijna ‘van nature’ lijkt te komen. Dat is het echter niet: perfectionisme is aangeleerd gedrag en kan dus ook weer afgeleerd worden. Met de juiste aandacht en begeleiding. Want perfectionistisch gedrag is belemmerend en ongezond. Vooral door de stress waarmee dit gedrag gepaard gaat.

Herken jij hier iets van voor jezelf? Wil je meer weten over perfectionisme? Neem dan gerust contact met mij op.

Of neem eens een kijkje op mijn website bijv. bij webinars en workshops. Ze zijn zowel gratis beschikbaar als tegen een geringe vergoeding. Hier vind je er meer informatie over.

Wil je perfectionisme afleren?

Wil je meer informatie over persoonlijke coaching op dit gebied? Over hoe je dit gedrag achter je kunt laten? Bel of mail me gerust, uiteraard vrijblijvend. Mijn contactgegevens zijn 06-48176137 of anita@bewustwordingplus.nl.

Een fijne dag nog. En blijf gezond!