Keuzes, hoe maak jij die?

Pas geleden sprak ik een bekende en die vertelde mij dat hij al een tijdje niet zo gelukkig is in zijn werk. Hij had een paar jaar geleden voor deze baan gekozen omdat zijn vorige job hem helemáál niet meer beviel. Destijds diende zich een nieuwe werkgever aan. Het leek op het eerste oog een prettigere werkomgeving dan zijn oude en dus had hij de overstap gemaakt in zijn huidige functie.

Hij vertelde er ook meteen bij dat hij toen al wist dat het werk niet echt was wat hij wilde. Die stap was voor hem destijds nog een brug te ver aangezien dat werk in een hele andere sector lag. Hij zei er meteen bij dat hij jaren geleden echter al in de gaten had dat het switchen van werkgever dus ook wel een ‘vlucht’ uit de oude situatie was.

Hij is geen uitzondering

Nu zie ik dat wel vaker gebeuren, mensen willen wég van iets en dus nemen ze stappen waarvan ze eigenlijk wel weten dat die niet zo gezond zijn voor zichzelf. De nieuwe situatie is wel beter dan de oude dus daarmee stellen ze zichzelf gerust. En de nieuwe omgeving, baan…. maar ook huis, partner… vul maar in, lijkt op de oude hetgeen ze een gevoel van veiligheid en stabiliteit geeft. En waarschijnlijk zal de rest van het (financiële) plaatje ook wel kloppen, daarmee lijkt alles koek en ei.

Dit overkomt niet alleen mensen met perfectionisme – al hebben zij veel vaker dan anderen de behoefte aan veiligheid en voorspelbaarheid. Zij zijn altijd op zoek naar rust en dit soort keuzes lijkt dat alles te geven.

Echter, natuurlijk knaagt dit, want onbewust weet je dat je niet de juiste keuze hebt gemaakt. Vaak voel je het ook nog letterlijk; je merkt dat je veel stress hebt, bevattelijker bent voor een verkoudheid, er wat minder zin in hebt, zeker nadat het nieuwe ervan af is. Soms wéét je zelfs dat je niet op de juiste plek zit, maar wat dan?

Keuzes op basis van je verstand

Wanneer jij dit herkent, kan het goed zijn dat jij jouw keuzes vooral maakt met behulp van je ratio, je verstand. Je zet alles op een rijtje en besluit naar aanleiding van die uitkomst. Ook al voelt het niet goed, jouw hoofd zal je ervan overtuigen dat dit toch echt de meest verstandige beslissing is.
Terwijl je natuurlijk ook veel meer kunt vertrouwen op je intuïtie, je gevoel.

Keuzes gebaseerd op je gevoel

Grote kans dat een keuze gebaseerd op je gevoel, jouw intuïtie je een hele andere weg wijst. Aan jou om daarop te (leren) vertrouwen. Natuurlijk kun je dit ervaren als een sprong in het diepe, zeker wanneer jij dit bijna nooit doet. Toch zijn intuïtieve keuzes vaak de betere en duurzamere beslissingen. Als jij nu eens terugkijkt op jouw leven en jouw beslissingen weet ik zeker dat je er wel een paar vindt die puur op basis van je gevoel genomen hebt die goed hebben uitgepakt. Misschien toen jij nog veel jonger was, toen jij nog wat ‘losser’ in het leven stond.

Dus ook jij kunt het!

Nog even terug naar mijn bekende.

Hij wist al jaren waar zijn hart ligt en is inmiddels stappen aan het nemen om in die sector een baan te vinden. Nu gaat hij ergens héén (in plaats van wég). Volgt zijn hart en laat zijn verstand lekker nadenken over de bijpassende voorwaarden.
Daarmee heb ik er veel vertrouwen in dat zijn uiteindelijke keuze de juiste is voor hem.

Als jij ook in een vergelijkbare situatie zit, neem rustig contact met mij op, uiteraard vrijblijvend. Even sparren geeft jou waarschijnlijk meer inzicht in hoe jíj dingen doet. Helpt jou je keuzes te maken.

Je kunt natuurlijk ook de QuickScan perfectionisme doen

Daarmee weet je binnen enkele minuten hoe het zit bij jou.

Is het zo dat jij het lastig vindt om te kiezen?

Te besluiten op basis van je gevoel, je intuïtie?

Doe jij alles met je hoofd, verstand en ratio?

Door het invullen van de QuickScan weet jij meteen of perfectionisme wellicht een rol speelt in jouw gedrag en daarmee in de weg staat van joúw goede keuzes. De QuickScan perfectionisme kun je gratis downloaden. Het invullen kost je maximaal 2-3 minuten. Je kunt de Scan gewoon met je mobiel doen en uiteraard ook op je PC of laptop. Vraag de QuickScan perfectionisme hier aan.

Het levert je in elk geval informatie over jezelf op. Of perfectionisme nu speelt of juist helemaal niet ?.