Perfectionisme, een kwaliteit of valkuil?

Is perfectionisme nu een kwaliteit, iets om trots op te zijn?
Of is het een valkuil? Waar je telkens opnieuw intrapt zonder dat je er iets aan kunt doen?

Mensen met perfectionisme vinden het leveren van kwaliteit belangrijk. Willen het beste uit zichzelf halen. Zij gaan nauwgezet en accuraat om met zaken en/of afspraken die belangrijk zijn. Zijn betrokken bij mensen, organisaties, ontwikkelingen die hen aan het hart gaan.

Nou, hoor ik je haast denken, hoezo alleen mensen met perfectionisme? Zo ken ik nog wel een aantal personen. Wellicht schaar jij jezelf daar ook toe!  Lees dan verder.

Kwaliteitsgerichtheid

Het gericht zijn op het leveren van kwaliteit is absoluut een mooie eigenschap. Zeker als je dan ook trots kunt zijn op wat het oplevert.  Gedrevenheid is dat ook, al helemaal wanneer je blij wordt van het resultaat. En natuurlijk is nauwgezetheid en accuratesse, je afspraken nakomen een pracht van een kernkwaliteit. Betrokkenheid maken jou tot een warm mens wat een bijdrage levert.

Zoals ik al zei, al deze kwaliteiten: gedrevenheid, kwaliteitsgerichtheid, accuratesse, betrokkenheid zijn zeer waardevol en horen bij mensen met perfectionisme. En natuurlijk niet alleen bij hen. Wat onderscheid hen nu van alle andere mensen die deze kwaliteiten hebben?

Mijn ervaring is dat in de praktijk deze kwaliteiten, voor deze groep, gevoelsmatig helaas anders uitpakken. Dan zorgt de manier van denken, doen en voelen er niet voor dat zij tevreden zijn met wat ze doen of wie ze zijn. Dan worden ze helemaal niet blij van zichzelf. Laat staan trots.

Niet goed genoeg

Nee, meestal leveren deze kwaliteiten bij mensen met perfectionisme een gevoel van tekortschieten op, van falen. Zij hebben gedachtes dat het toch echt beter kan, beter moét. Dan is hun interne criticus volop in de weer. Dat stemmetje in je hoofd wat je feilloos wijst op jouw gebreken, op wat er mis is. Wat verbeterd kan worden, wat écht anders moet.

Dat is dus perfectionistisch gedrag.

Gedrag waarbij jouw manier van denken, doen en voelen je neersabelt, je saboteert. Telkens weer opnieuw zonder dat je er iets aan kunt veranderen.
Perfectionisme is een doorgeslagen variant van al jouw kwaliteiten.
Dus mijn conclusie is: helaas is perfectionisme een valkuil.

Lichtpuntje

Het goede nieuws is dat onder perfectionisme veel kwaliteiten zitten. En dat je die weer boven water kunt tillen. Zodat jij echt in je kracht komt te staan en volledig jouw potentie leeft. Ik ondersteun mensen die dit gedrag bij zichzelf herkennen, die hier last van hebben. Die dit gedrag graag achter zich willen laten.

Wil jij weten of jij last hebt van perfectionisme en wat je eraan kunt doen, neem dan gerust een kijkje op mijn website.
Daar kun jij op zoek naar antwoorden. Op jouw vragen. Die mogelijkheid heb je volop op de site.

Je vindt daar meer informatie over perfectionisme én een aantal handige tools. Waarmee kun jij je je eigen antwoorden en oplossingen vinden. Zoals bijvoorbeeld op de vraag of jij vanuit je kwaliteit opereert of telkens in jouw valkuil stapt ?.