Gedrevenheid; ergens voor gaan!  Gedrag dat heel erg van binnenuit komt, intrinsieke motivatie zoals het zo mooi heet. Ik kom die eigenschap geregeld tegen binnen mijn familie, mijn vriendenkring en mijzelf. Ik kom het tegen in mijn werk en in mijn hobby; veel vogelaars zijn uitermate gedreven, op het fanatieke af. Meestal grappig om mee te maken, soms enerverend.  

Ik beschouw gedrevenheid als een mooie kwaliteit die mij letterlijk en figuurlijk veel en ver gebracht heeft. Wel realiseer ik me, nu ik me verdiept heb in perfectionistisch gedrag, dat er ook een ongezonde valkuil aan kan zitten. Die is namelijk tomeloos doorgaan, vanuit enthousiasme en passie maar helaas ook omdat je niet anders kunt, je moet, je hebt geen keuze. En dan is het niet meer zo fijn, al ben je je daar vaak niet eens van bewust. Dan geeft het ongezonde stress. Je krijgt de signalen en negeert deze want doorgaan is het credo, opgeven geen optie. Overspannenheid en burn-out ligt op de loer. Een kleine en ongevraagde raad: voor het zover is, vertel je naasten waar je tegenaan loopt, trek aan de bel en doe iets met hun adviezen. Als buitenstaander zien zij vaak beter wat er aan de hand is dan jijzelf. En neem dan de regie in handen. Transformeer moeten naar willen.

Waarom de foto van een gaai bij dit stukje? Gemaakt in Israël door Ben Mattheij, tijdens een van onze vogelreizen. Vogels staan symbool voor vrijheid en ruimte en verkondiger van voorspoed en geluk. Wat meer kan ik mijzelf en jou als lezer wensen. En waarom specifiek de gaai? Welnu, die staat bekend om zijn ongebreidelde energie bij het verzamelen van eikels om te dienen als wintervoorraad. En staat symbool voor gedrevenheid én vindingrijkheid (om daarmee om te gaan). Ik vind het wel toepasselijk.