Onlangs reageerde een bekende op een van mijn LinkedIn posts met een pracht van een quote:

‘je denkt goedbedoeld vertrouwen te geven en je schenkt prestatiedrang’

Die kwam bij mij wel binnen!

Even in het kort de context:
In dit geval ging het erom dat iemand ‘uitgeblust’ thuiszit en aan mijn bekende het volgende vertelde: “Mijn collega’s zeiden bij een moeilijke klus die ik oppakte ‘Jij kunt het, als jij het niet kunt, kan niemand het’. Ze bedoelden het heel lief en gaven mij heel veel vertrouwen, maar de druk werd voor mij alleen maar groter.
Zo kom je van de regen in de drup schreef mijn bekende – waarop haar mooie samenvattende quote volgde.

Naar mijn mening klopt deze quote helemaal. En het komt namelijk veel voor. Ik doe er zelf ook aan mee. Je wil iets positiefs zeggen, de ander een riem onder het hart steken, je vertrouwen uitspreken. Het effect bij de ander is echter helemaal ánders dan jij bedoelt. Ook bij kinderen trouwens! Misschien zijn zij nog wel het gevoeligste daarvoor.

Wat maakt dat dit zo ánders overkomt?

Bij mensen met perfectionisme valt zo’n positief geformuleerde boodschap vaak bewust en vooral ook op onbewust niveau op een hele andere manier. Het wakkert een aantal overtuigingen en gedragingen aan die kenmerkend zijn voor perfectionisme. Een snelle greep hieruit:
– verantwoordelijkheidsgevoel. ‘want als jij het niet doet/kan, wie dan wel?
– pleasegedrag. De ander niet willen teleurstellen
– verhullen van jouw onzekerheid. Angst door de mand te vallen, bang voor afwijzing
– de lat hoog leggen. ‘ze verwachten dit van mij’
Een aantal voorbeelden van allerlei factoren die in elkaar grijpen en een desastreus effect hebben op mensen die lijden onder perfectionistisch gedrag.

Grote woorden…. Ik gebruik die bewust want deze factoren geven chronische stress. Niks ongezonder dan dat. Chronische stress leidt namelijk tot allerlei lichamelijke kwalen en/of burn-out.

Hoe werkt dit voor jou?

Wanneer jij merkt dat allerlei goed bedoelde opmerkingen jou spanning bezorgen, ga dan eens na waar dit door komt. Verdiep je in perfectionisme, het komt veel vaker voor dan jij wellicht denkt. Het heeft verstrekkende gevolgen.

Wil je meer weten?

Bewustwording is de 1e stap naar verandering.
Wil je hier eens over sparren, aarzel dan niet en neem vrijblijvend contact met mij op.

In februari geef  ik weer een online workshop – in 2 delen – over perfectionisme. Interesse? Klik hier voor meer informatie.

Een fijne en ontspannen dag nog.
Blijf gezond!