Intuïtie misleidend?

Van mijn klanten hoor ik vaak dat ze denken dat intuïtie je op een verkeerd been zet. Zeker in het begin, tijdens het 1e gesprek of nadat zij gestart zijn met perfectionisme coaching. Of ze geven aan dat ze helemaal niet durven vertrouwen op hun gevoel. Of zelfs geen toegang hebben tot hun gevoel.
Natuurlijk herken ik dat goed. Vroeger was dat ook zo voor mij. Mensen met perfectionisme hebben hun ratio – hun verstand meestal heel goed ontwikkeld. Ik moet de eerste nog tegenkomen die daar dan niets mee doet.

Dit in tegenstelling tot het gebruik van hun intuïtie. Die intuïtie is er wel, zeker! Maar daar maakt menigeen weinig gebruik van. Daarover gaat deze blog. Omdat het een veelvoorkomend fenomeen is, zeker wanneer jij last hebt van perfectionisme.

Wat is nu intuïtie?

Het gevoelsmatig weten zonder erover na te denken. Het zesde zintuig.
Het bijzondere is dat we klakkeloos vertrouwen op al die andere vijf zintuigen: zien, horen, voelen, ruiken en smaken….. We vinden het de normaalste gang van zaken. Dit geldt trouwens ook voor mensen met perfectionisme.

Hoe anders is dit bij het 6e zintuig intuïtie. En al helemaal als het gaat over besluiten nemen en keuzes maken. Dan spelen ineens hele andere zaken, van andere orde. Dan gebeurt het volgende: het verstand neemt het over, het wikken en het wegen start, de voor- en nadelen bekijken, de objectieve blik nodig vinden, de wetenschappelijke onderbouwing etc. Kortom de ratio zegeviert. Want je kunt bij belangrijke beslissingen toch niet op je gevoel vertrouwen, toch…?

Dit vertellen mijn klanten mij dus ook vaak. Soms weten ze beter dan alleen te vertrouwen op hun verstand. Dan durven ze die stap niet te zetten. Dan hoor ik ze zeggen ‘Ik zou wel mijn gevoel willen volgen maar …’. Of een opmerking als ‘maar ik voel helemaal niets’. Of ook vaak gezegd ‘ik weet niet wat ik voel’. Dan heeft de ratio het dusdanig overgenomen dat het lichaam en het gevoel haast uitgeschakeld lijken.

Dit laatste is vaak het geval bij mensen met perfectionisme. Die zijn al vanaf hun (vroege) jeugd getraind in het niet vertrouwen op jezelf d.w.z. je intuïtie, maar op je verstand. En dus hebben ze hun ratio goed ontwikkeld waarbij de gevoelskant vaak onderontwikkeld gebleven is. Het resultaat is uit balans zijn: onnodige onzekerheid over je doen en laten; het twijfelen of je het wel goed genoeg doet; het zoeken naar bevestiging van anderen (om te horen dat je het goed doet) terwijl je dat zelf dan toch niet zo ervaart ook al zegt de ander dat etc. En dat alles zorgt ervoor dat je heel veel moet. Dit geeft spanning en stress.

Terwijl dat waar jij zo naar verlangt, RUST, alleen onbereikbaarder lijkt.

Praten met anderen zoals vrienden of familie, over hoe jij dingen ervaart, hoe het voor jou is, levert vaak allerlei goed bedoelde adviezen op: het is toch maar werk…., laat het los…. maak je toch niet zo druk … je moet gewoon aan jezelf denken….  je weet toch of iets goed voelt of niet…. Etcetc.
Jaja… alleen voor jou is het toch echt heel anders.

Wat dan?

Het zal duidelijk zijn dat het alleen weten dat je je gevoel zou mogen volgen nog niet genoeg is om dat ook te doen. Als je dit wil veranderen is de bewustwording daarover wel al een goed begin. En ik voeg daar graag aan toe dat het echt mogelijk dit te veranderen, mits jij dat wil en bereid bent daar stappen voor te ondernemen. Perfectionisme is namelijk gedrag. Gedrag is aangeleerd en kun je dus ook weer afleren. Of positiever geformuleerd, je kunt dus ook weer ander gedrag aanleren.

 

Een praktische oefening om hier wat ervaring mee op te doen

Als je een keuze moet maken, bedenk dan wat jij een goede vriend(in) hierin zou adviseren. Wat echt goed zou zijn voor haar/hem, op de lange termijn.

En ga eens ervaren of jij dat ook voor jezelf durft toe te passen.

 

Mocht je nu meer informatie wensen over perfectionisme, wat het is en met je doet, en ook wat je eraan kunt doen, vraag dan gratis het e-book aan via deze link ‘fluitend door het leven; aanpak van perfectionisme’. Uiteraard vrijblijvend. Natuurlijk mag je mij ook altijd bellen om eens hierover te sparren 06-48176137. Zowel voor jezelf als voor iemand in jouw omgeving en/of op je werk.

Dit laatste zeker als je in een leidinggevende positie bent en je zorgen maakt over een medewerker. Een burn-out ligt namelijk altijd op de loer. Zo’n gesprek is kosteloos.