CC-mail onweerstaanbaar?

Wij worden van alle kanten gestimuleerd om vooral niet bij elkaar binnen te lopen. Ook niet als we nog op kantoor werken – wat nog maar een enkeling doet nu thuis het nieuwe kantoor geworden is.

De afgelopen jaren was dat wel anders. We weten allemaal dat een gesprekje bij de koffieautomaat of in de wandelgangen veel meer oplevert (en plezieriger is) dan weer een mail sturen.

En nu we deze boodschap net begrepen hebben, zitten we midden in een intelligente lock-down en lopen onze mailboxen vol. Misschien nog wel voller dan ooit tevoren. Want er wordt wat gemaild tegenwoordig, op de gekste tijdstippen verdeeld over de hele dag (en nacht). Wanneer je iets doet of gedaan hebt wat anderen dienen te weten, of als je een vraag hebt. Hop, dan gaat er weer een mailtje de deur uit. Vaak met in de cc een hele rits anderen voor wie het wellicht ook handig is op de hoogte te zijn.

En daar wordt het ingewikkeld voor mensen met perfectionisme

Zij willen, nee, zij moeten niet alleen de mailtjes lezen die direct aan hen gestuurd zijn. Nee, ze vinden dat ze ook alle mailtjes moeten lezen waarvan zij in de cc staan. En menigeen voelt ook nog de behoefte daarop te reageren.

Waarom is dat zo kun je je afvragen?

Welnu, er zijn meerdere verklaringen voor. Een greep uit een aantal kenmerken van perfectionisme die vaak in combinatie met elkaar optreden:

  • Groot VERANTWOORDELIJKHEIDSBESEF – want er zou maar iets kunnen spelen waar jij iets mee moet, kunt of wil.
  • En een mailtje ongelezen laten…. Wie weet wat je mist…
  • ZORGEN VOOR in dit geval ook wel PLEASEN genoemd, je wil een ander graag helpen, misschien heeft de afzender iets over het hoofd gezien…., kun jij nog wat aanvullen …
  • Behoefte aan CONTROLE – netjes gezegd behoefte aan overzicht – er komt een mailtje binnen en jij staat in de cc, maar ja, je krijgt het toch niet voor niks. Dus even lezen, weet je weer wat er speelt.
  • Zorgen voor jouw VEILIGHEID – heel alert zijn op wat er speelt, je wil niets missen, het zou zomaar als een boemerang bij je terug kunnen komen. Aan jou zal het niet liggen als …..
  • Behoefte aan RUST – voor menigeen is het streven naar een lege mailbox een dagelijkse strijd, die ze natuurlijk meestal verliezen. En ongelezen mailtjes zonder te lezen zomaar verwijderen, dat kan natuurlijk niet. Dan maar liever even aanklikken en snel….. en daar ga je weer.

Een paar tips

Maak het je gemakkelijk en gun jezelf rust: vandaar deze praktische tip: richt je mailbox zo in dat je alleen de aan jou gerichte mailtjes ziet. Alle mails in cc gaan automatisch naar een andere map. Die je als je echt niets anders meer te doen hebt, eens lekker kunt doornemen. Of na enige tijd ongelezen kunt verwijderen. En verkondig jouw aanpak in deze bij je collega’s, dat geeft je RUST.

En mijn oproep aan diegene die allerlei mensen in de cc te zet: stop daarmee! Iedereen die het MOET weten, adresseer die en val anderen er niet mee lastig. Toch nog een tip: pak waar het enigszins mogelijk is even de telefoon. Wel zo gezellig!

Nu kan het best zijn dat je dat je deze tips en adviezen graag wil toepassen, maar dat dit niet gaat. Dat het gewoonweg niet lukt omdat bovenstaande kenmerken zo dominant aanwezig zijn in jou. Wat dan?

Een advies

  1. lees meer over perfectionisme, wat het met je doet en waarom het zo’n ongezond en belemmerend gedragspatroon is. Op mijn website meer informatie hierover.  En bel me gerust om erover te sparren, vrijblijvend.
  2. zoek hulp als je last hebt van perfectionistisch gedrag. Maak gebruik van professionele coaching – ook online mogelijk. Je kunt jezelf geen groter plezier doen, ik praat uit ervaring.