Afschakelen tijdens vrije dagen? Hoe is dat bij perfectionisme.

Wat heerlijk als je dat moeiteloos kunt.

Hoe herkenbaar als dit niet het geval is. Voor mij tenminste.

Want echt tot rust komen is helemaal nog niet zo eenvoudig. Vooral niet voor mensen met perfectionisme. Zeker niet nu, in deze tijd waar je niet 1-2-3 makkelijk afleiding buitenshuis kunt/mag zoeken. Wanneer privé en werk zo makkelijk in elkaar overvloeien en waar sociale media altijd wel binnen handbereik zijn.

Voor mensen met perfectionisme is rust vinden sowieso een grote uitdaging.

Want het stemmetje in je achterhoofd is meestal nadrukkelijk aanwezig. Dat stemmetje wat feilloos ziet wat er nog moet gebeuren, wat niet oké is of beter/anders kan. Of dit nu in je woon- en leefomgeving is, of met betrekking tot werk of in je sociale omgeving. Wat je er steeds aan herinnert wat er allemaal nog moét. Ook als je een paar dagen vrij hebt. Misschien dat het juist dan nog meer van zich laat horen want dan heb je weer eens tijd om je heen te kijken. En gegarandeerd dat je blik dan valt op iets wat nog niet in orde is.

Een paar tips voor mensen met perfectionisme om hier toch hun draai aan te geven

  • Schrijf het op, want dan kun je het – in elk geval tijdelijk – loslaten. En je raakt het niet kwijt, want je kunt het altijd opzoeken. Enige vorm van controle drang mag ?.
  • Kies uit de dingen die je nog moét doen, één belangrijk punt. Met de nadruk op belangrijk! En maak daar werk van. Liever niet iets dringends want daar gaat al zoveel aandacht naar uit. Beter één wezenlijk ding gedaan dan allerlei urgente klusjes, die vervolgens niet echt zoden aan de dijk zetten.
  • Stel jezelf een leuke beloning in het vooruitzicht zodra je dat ene belangrijke ding gedaan hebt. Een uurtje lekker in het zonnetje zitten bijvoorbeeld of gun jezelf dat glaasje lekkers of ga erop uit en maak een wandelingetje. Als het gaat, spreek met een ander af wat die beloning is, wellicht dat deze er dan ook van kan (mee)genieten. Want mensen met perfectionisme vinden het veel makkelijker iets voor een ander te doen, dan voor zichzelf.
  • Ben mild naar jezelf als dit niet allemaal lukt…… Oefening baart kunst. En ook met kleine stapjes kom je een heel eind. Zoek ondersteuning als je merkt dat je het in je eentje niet voor elkaar krijgt.

Anita Janssen, Bewustwording+

 

Wil je meer weten over perfectionisme, wat het is en waarom je het achter je zou moeten laten, kijk dan eens op mijn website. Daar staat veel meer informatie en ook een kort filmpje met de kenmerken.

Of stuur me gerust een berichtje, vrijblijvend uiteraard want hoe meer mensen dit gedragspatroon achter zich kunnen laten, hoe beter voor iedereen.