Anna: succesvol afgeronde studie, klaar om te leven; dag perfectionisme!

De vakantie is vaak een goed moment om stil te staan bij hoe het met je gaat tijdens het ‘normale leven’. Je vergelijkt je ervaring tijdens de vakantie met hoe het is wanneer je gewoon aan het werk bent of studeert. Je overdenkt welke stappen je wil zetten met betrekking tot het werk of studie. Je kijkt vooruit naar welke uitdagingen er op je weg liggen. Wat je graag anders wil zien of doen. Kortom, je maakt even een pas op de plaats.

Even niet moéten

Jij zult niet de enige zijn die vakantie ervaart als ‘even helemaal niets hoeven’ een soort pauze in het werkelijke leven. Menigeen verzucht dan ook ‘kon dit maar altijd zo zijn’ terwijl je natuurlijk wel weet dat dit een illusie is.

Als jij merkt dat het vele ‘moéten’ je serieus parten speelt, waar je ongezonde stress van krijgt waardoor je niet optimaal in je vel zit, dan heb jij wellicht last van perfectionisme.

Het risico op afhaken

Zo ook HBO studente Anna die tijdens haar laatste studiejaar bij mij kwam omdat het niet meer ging. Haar ervaring is illustratief hoe het veel jonge mensen vergaat. Mensen die bijna aan het einde van hun studie zijn of aan het begin van hun loopbaan en die dan nog meer dan anders het gevoel hebben van grote onzekerheid en angst om te falen. Die bang zijn om het niet goed (genoeg) te doen. Hoge eisen stellend aan zichzelf – onrealistische eisen. Die erg gericht zijn op hun omgeving, wat anderen ervan vinden. Kortom dusdanig last hebben van hun perfectionisme dat ze eraan onder door dreigen te gaan. Dit perfectionistisch gedrag leidt er niet zelden toe dat studenten met de eindstreep in zicht alsnog stoppen of net gestart in een eerste baan niet weten hoe ze verder kunnen.

Perfectionisme is ongezond en maakt ongelukkig

Perfectionistisch gedrag is niet iets wat je zo maar kunt stoppen louter en alleen door het te willen. Iets wat zo maar over gaat. Wanneer je last hebt van dit gedrag, schakel dan professionele hulp in. Coaching zal je helpen het af te leren. Want net als dat je gedrag kunt aanleren, kun je het ook weer afleren, gelukkig!

Anna

Lees hoe Anna het aanpakken van haar perfectionisme ervaren heeft en wat haar dit oplevert aan rust, zelfvertrouwen en levensvreugde.

Door de coaching bij Anita te volgen, heb ik mezelf beter leren kennen en is er meer rust gekomen in mijn leven. Ik had veel moeite tijdens mijn studie om mij te concentreren en was vaak bang iets fout te doen. Hierdoor kwam ik in de knoop te zitten en voelde ik mij vaak ongelukkig en onzeker. Zelf wist ik niet goed hoe ik hiermee om moest gaan en zo ben ik uiteindelijk bij Anita terechtgekomen.

De coaching heb ik als prettig ervaren, ik had het gevoel dat er echt naar mij geluisterd werd. Samen zijn we gaan kijken naar mijn patronen en zo ben ik er achter gekomen dat ik best wel perfectionistisch ben. Door mij meer bewust te worden van mijn patronen en gedrag, heb ik uiteindelijk geleerd om mezelf meer te accepteren zoals ik ben, maar ook om beter om te gaan met bepaalde dingen en situaties die ik lastig vind. Ik heb meer zelfvertrouwen gekregen en zet de tools in die ik heb geleerd waardoor ik weer een stuk gelukkiger ben en weer echt mezelf durf te zijn. Ik kijk terug op de coaching als een waardevolle en fijne ervaring en ik ben blij dat ik de stap gezet heb om Anita om professionele hulp te vragen!

Meer weten?

Wil je meer informatie over perfectionisme en wat je daaraan kunt doen, neem dan contact op 06-48176137 of kijk op mijn website www.bewustwordingplus.nl