Vaste patronen handig?

Jazeker, natuurlijk zijn vaste patronen handig. Ons leven hangt aan elkaar van routinehandelingen. Je moet er toch niet aan denken dat je elke ochtend opnieuw moet puzzelen over hoe je jouw tanden poetst, of je ontbijt klaarmaakt…. Super handig dus.
Ons brein is er uitstekend op ingericht om dingen te automatiseren. Dit stelt ons in staat onze aandacht te geven aan zaken die we nog niet zo goed kennen of kunnen. Uit te zoeken hoe we iets gaan aanpakken. Nieuwe wegen te gaan. Andere keuzes te maken.

Dus niks mis met vaste patronen?

Nou ja, zo eenvoudig is het natuurlijk ook weer niet.
Wanneer vaste patronen je belemmeren heb je natuurlijk wel een probleem. Zeker wanneer deze belemmeringen onbewust gebeuren. Onbewuste patronen spelen continue mee in jouw manier van denken, doen en voelen. En die kunnen je aardig voor de voeten lopen. Zonder dat jij je daarvan bewust bent.

Lili, een van mijn coaching klanten, schrijft hierover

Lees het verhaal van Lili.

Ik heb het perfectionisme coachingstraject doorlopen bij jou Anita.
N.a.v. een workshop zoveel herkenning in de door mij ontwikkelde patronen, dat ik hierin een nieuwe kans zag om dit te gaan veranderen met hulp van jouw coaching. Al eerder bij een psycholoog in behandeling geweest, maar dit had niet veel zoden aan de dijk gezet.
Ik heb jouw hulp gezocht n.a.v. van mijn altijd maar doorgaan en niet opgeven, tot op een gegeven moment de maat vol was. Op mijn werk en privé kreeg ik het niet meer voor elkaar.

Belemmerende patronen

Tijdens mijn coachingstraject ben ik me heel bewust geworden van mijn belemmerende patronen en probeer die te doorbreken. Door dagelijks oude en nieuwe patronen te noteren, ingezien dat er daadwerkelijk kleine dingen veranderden. Goed is goed genoeg en het hoeft niet perfect te zijn. En anderen pleasen, om maar gezien te worden, was ook zo’n dingetje.

Geleerd om mezelf op de eerste plaats te zetten en meer zelfvertrouwen gekregen. Ik ben op de goede weg, maar iets wat je 50 jaar gedaan hebt verander je niet van de ene op de andere dag.

Het gaat met kleine stapjes vooruit en ik val soms nog wel eens terug in een van mijn valkuilen. Maar daar ben ik me achteraf wel heel bewust van en leer hier weer van.
Jij gaf mij het gevoel goed bezig te zijn en stuurde me bij, waar dat nodig was op een hele positieve manier. Ik had het soms zelf niet in de gaten, maar na een gesprek met jou was ik me ervan bewust, dat ik op de goede weg was.

Van onbewust denken en doen naar meer bewust te voelen en te doen.

Het heeft mij meer rust gegeven. Dank je wel hiervoor.
Lili

Mooi hè, dat je leven in relatief korte tijd een échte wending kan krijgen.

Wil je meer weten over perfectionisme of de aanpak daarvan? Bel of mail me.

Een fijne dag nog.
Blijf gezond!

Anita Janssen – Bewustwording+ | 06-48176137 | anita@bewustwordingplus.nl | https://bewustwordingplus.nl