Last van studiestress? (als student of als ouder ?)

Binnenkort loopt menig schooljaar weer ten einde. Over het algemeen is dat een spannende en stressvolle tijd. Met toetsen, (her)examens, tentamens of scripties die ingeleverd moeten worden.

Niet alleen veel stress voor de student(e), ook voor de ouder(s) trouwens!

Bang dat het niet gaat lukken

Wat nu als er sprake is van meer dan de gebruikelijke stress? Wanneer de student met de handen in het haar zit? Er mentaal (bijna) aan onderdoor gaat? Het bijltje erbij wil neergooien, of misschien al neer gegooid heeft! Een depressie of burn-out op de loer ligt.

Let dan eens op of er gedrag is wat op perfectionisme duidt. Een aantal voorbeelden hiervan zijn:

  • Onrealistisch hoge eisen stellen aan zichzelf.
  • Altijd het gevoel hebben dat het nooit goed genoeg is.
  • Zichzelf vergelijken met anderen die het ogenschijnlijk beter doen.
  • Faalangst.
  • Keuzestress (ook met het oog op het vervolg van de opleiding).
  • Uitstelgedrag of net tegenovergesteld, niets mag blijven liggen.
  • Bang zijn anderen teleur te stellen.
  • Niet tot rust komen.

Waar sta je dan als ouder?

Als dit speelt, sta je als ouder meestal aardig machteloos aan de kant. Je wil wel helpen, maar je weet dat jij het niet voor ze kunt oplossen, hoe graag je ook wil.

Wat je wél kunt doen, is attent zijn op het fenomeen perfectionisme!

Want perfectionisme is een ongezond en belemmerend gedragspatroon wat je gelukkig af kunt leren! Tenminste wanneer je dat wil. Het kan binnen enkele maanden met behulp van een gespecialiseerde OCP coach zoals ik. Graag help ik met het vinden van de oplossing. Samen zetten wij de eerste stappen op weg naar een nieuw schooljaar en een nieuwe toekomst. Wil je meer weten, stuur me dan een berichtje!

Een tijdje geleden heb ik Linda in coaching gehad, lees haar verhaal. Inmiddels is zij een met succes afgestudeerd HBO-V verpleegkundige.

Een zoektocht naar balans

Door verschillende stages in de psychiatrie is mij continue een spiegel voorgehouden waardoor ik veel naar mezelf heb moeten kijken. Dit maakte dat ik telkens geconfronteerd werd met een aantal negatieve symptomen van mezelf wat achteraf perfectionistisch gedrag bleek te zijn. Ik kon hetgeen waar ik last van had een lange tijd niet plaatsen waardoor ik vast liep en regelmatig overprikkeld thuiskwam na een stagedag. Het voelde alsof mijn energie op raakte en ik mijn balans aan het verliezen was, terwijl ik nog bezig was met mijn opleiding en me vaak afvroeg hoe ik dit ging volhouden tijdens een baan in de toekomst.

Via LinkedIn kwam ik terecht bij de artikelen die Anita gepubliceerd heeft. Bij het lezen hiervan voelde het alsof alle puzzelstukjes eindelijk op hun plek vielen. Tijdens het eerste contact voelde ik dat Anita begreep waar ik tegenaan liep waardoor ik me meteen serieus genomen voelde. Door het aangaan van een OCP coaching traject (ontwikkelingsgerichte coachen bij perfectionisme) hoopte ik meer rust te kunnen vinden en zelfvertrouwen op te kunnen bouwen. Hierbij vond ik het erg fijn veel erkenning te krijgen van Anita wat me het vertrouwen gaf er ook echt iets mee te bereiken. Door het bieden van een luisterend oor, het onder woorden brengen van hetgeen waar ik tegenaan liep en haar oprechte begrip heeft Anita mij ontzettend geholpen.

Inmiddels vier maanden verder heeft het mij opgeleverd sterker in mijn schoenen te staan, rust te ervaren en oprecht te geloven in mezelf. Hierdoor heb ik mijn opleiding zonder stress succesvol afgrond, de baan waarvan ik droomde en heb ik de juiste balans gevonden in mijn leven waar ik naar ik op zoek was.

Wil jij meer weten?

Neem dan gerust contact met mij op, uiteraard vrijblijvend: 06-48176137 of stuur een berichtje.

Je kunt ook deelnemen aan het gratis introductie webinar ‘perfectionisme in vogelvlucht’. In een uurtje leer jij dan wat perfectionisme is en hoe het te herkennen. Je krijgt tips wat daaraan te doen valt. Klik hier voor meer informatie en om je in te schrijven.