Stresskip!

Een van mijn oud klanten belde mij om even bij te praten hoe het met haar gaat. Zij heeft zes maanden geleden haar perfectionisme coaching traject afgerond.

Zij steekt meteen van wal. ‘Het gaat zo goed met mij. Heerlijk. Vanochtend nog werd ik gebeld door een paar stresskippen. Ik hoor ze dan vooral aan. Laat ze uitpraten en stoom afblazen. Luister naar wat er allemaal mis gaat’. Ze vervolgt met ‘Wat me dan telkens weer opvalt is hoe rustig ik het aan kan horen. IK GA NIET MEE IN HET DRUK MAKEN. En denk vervolgens ‘wat kunnen mensen het zichzelf toch moeilijk maken’.’

Hoe anders is het nu!

Ze vertelt verder ‘Wat een verschil met een jaar geleden. Toen zou ik meteen het gevoel hebben gehad dat IK er iets mee moest. Ook dat dit NU METEEN moet gebeuren.. Hoe anders is dat nu….

Ik zag de berichtjes en gemiste telefoontjes meteen na het opstaan al binnenkomen. In tegenstelling tot wat er voor mijn perfectionisme coaching traject zou zijn gebeurd, ben ik eerst rustig gaan ontbijten en de krant lezen. Daarna pas heb ik besloten de berichtjes te lezen en terug te bellen. In alle rust.

Als ze dan vertellen wat er aan de hand is, merk ik dat ik meteen bij mezelf naga wiens verantwoordelijkheid het is. Als die bij de ander hoort, dan laat ik die ook daar. Dat is tegenwoordig zo fijn!

Wat doet perfectionisme met je?

We hebben doorgesproken over hoe het is voor mensen die last hebben van hun perfectionisme.

Een van de kenmerken is dat diegene een veel te groot verantwoordelijkheidsgevoel heeft. Zich ook heel snel persoonlijk aangesproken voelt. Dus iemand met perfectionistisch gedrag schiet dan meteen, zonder dat ie er iets aan kan doen, in de hulp- of oplos stand. Voelt zich enorm verantwoordelijk en zadelt zichzelf daarmee met iets op waar die waarschijnlijk helemaal niet verantwoordelijk voor ís. En zodra de aap op zijn of haar schouders zit, zie hem dan maar weer weg te krijgen.

Omdat dit natuurlijk niet éénmaal gebeurt maar talloze keren, gaat een persoon met perfectionisme dagelijks gebukt onder heel veel moéten. Daarmee ook onder veel stress van chronische aard. Funest voor de gezondheid, zowel fysiek als mentaal.

Wil je meer weten?

Herken jij dit en wil je dit niet meer, bel me 06-48176137 of stuur me een berichtje. Dan sparren we erover hoe het voor jou is! Gewoon gratis en vrijblijvend.