Patronen doorbreken loont, ook perfectionistische

Perfectionisme is belemmerend gedrag én ongezond. Je krijgt er stress van, en niet zo’n beetje ook. Het is onbewust gedrag en je kunt het afleren.

Van die aanhoudende spanning die perfectionisme geeft, ook wel chronische stress genoemd, kun je een hele riedel aan stressgerelateerde klachten krijgen. Klachten van zowel lichamelijke als mentale aard.

Gedrag?

Het is toch wie je bent, het hoort toch bij je? Zo zul je wellicht denken. Dus hoezo gedrag?

Welnu, dat is omdat het niet is wie jij BENT, maar wat jij je AANGELEERD hebt, wat je DOET. Dit niet alleen in handelen maar ook in jouw manier van denken en jouw manier van (niet) voelen.

Het aanleren van dit perfectionistisch gedrag heb je natuurlijk niet bewust gedaan. Zeker niet omdat het meestal al begint in je hele vroege jeugd, toen je nog klein was. Het zijn onbewuste patronen geworden die jij je eigen hebt gemaakt om je staande te houden.

Dat klinkt wellicht wat zwaar en toch is het zo.
Het goede nieuws is: Perfectionisme is aangeleerd gedrag en daarom ook weer af te leren.

Onbewuste patronen

Net zoals bij de meeste routinematige zaken, is ook perfectionisme iets wat jouw manier van doen, denken en voelen onbewust beïnvloedt.

Je wordt onbewust getriggerd en dan ga je gedrag vertonen waar je niet blij, laat staan tevreden of gelukkig van wordt. Je gaat bijv. piekeren (vooral nachts – slecht voor je nachtrust), je stelt uit óf alles moet meteen afgehandeld, het woord moeten staat centraal in jouw vocabulaire, je voelt je vaak onzeker, je vraagt te vaak om bevestiging, je legt jouw lat véél te hoog etc.etc.

Allemaal kenmerken van perfectionisme. En dus ongezond en belemmerend door de onbewuste chronische stress die het geeft.

Hoe dit te doorbreken?

Het kan, geloof me! Ik weet dit uit eigen ervaring.

Echter in je eentje is dit een moeizaam proces.
Soms lukt het en dan heeft het je veel veel tijd, energie en teleurstelling gekost, zo van de categorie ‘bloed, zweet en tranen’.

Daarom is begeleiding door iemand met veel ervaring op het gebied van perfectionisme aan te raden.

Zo’n professionele coach, tevens ervaringsdeskundige ben ik.
Ik wil je daar graag bij helpen en maak graag alle tijd voor jou.
Je hoeft het maar te vragen.

Uiteraard mag je ook elders hulp inschakelen. Als je het maar doet. Want anders loop jij net als Bianca grote kans op uitval. Van het werk, uit je gezin, je sociale omgeving. Op alle gebieden kom je knel te zitten.

Lees hier wat Bianca erover schrijft.

Het coaching traject bij Anita Janssen heb ik als zeer prettig ervaren. Ik ben bij Anita terecht gekomen vanwege mijn burn-outklachten waarbij ik vooral last had van lichamelijke klachten.

Als nuchter persoon moest ik in het begin even wennen aan de methode, waarbij je vooral ook aan de slag gaat met je onderbewustzijn. Mijn advies aan anderen zou vooral zijn, stel je hiervoor open! Aangezien het bij mij wel echt geholpen heeft.

Door deze voor mij nieuwe behandelmethode wordt je steeds meer bewust van je eigen niet constructieve gedrag die oude lichamelijke klachten in stand houden. Tijdens dit traject heb ik geleerd vooral meer naar mijn eigen gevoel te luisteren en vooral om ook veel beter voor mezelf te zorgen en minder streng voor mezelf te zijn.

Wat ik ook als zeer prettig ervaren heb, is dat er echt de tijd voor je genomen wordt waarbij er ook dieper doorgedrongen kan worden tot de kern.

Kortom ik ben blij dat ik dit traject ben ingegaan en daardoor ook weer meer mezelf geworden ben.

Wil jij dit ook?

Gun jezelf de kans om net als Bianca weer in jezelf te gaan geloven. Weer meer JEZELF te worden. 

Aarzel niet om contact op te nemen. Ik weet uit ervaring hoe fijn het is dit gedragspatroon achter je te laten.