‘Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan’

Een coaching traject is altijd heel bijzonder. Zeker als het om perfectionisme coaching gaat.

Je leert mekaar kennen tijdens een eerste gesprek, de intake. Zodra je dan samen besluit om ‘op reis te gaan’, start een mooie periode waarbij je elkaar elke paar weken ziet en spreekt. Meestal gedurende een 3-4 aantal maanden. Ik krijg dan een bijzonder inkijkje in het leven van de ander. Geweldig vind ik dat. Soms zijn er ups en downs doch vaak geeft degene die gecoacht wordt al vanaf het begin aan dat hij/zij een stijgende lijn ervaart in het zich beter voelen; in het hebben van meer rust; dat dingen makkelijk gaan, meer vanzelf.

Zodra we samen tot de conclusie komen dat we klaar zijn met het traject, gaan we elk weer onze eigen weg. Vanaf dat moment zijn we er namelijk van overtuigd dat diegene die gecoacht wordt het namelijk helemaal zelf kan, zonder mijn 2-3 wekelijkse ondersteuning. Dan vervolgt diegene de ingeslagen weg, waarbij nog allerlei mooie resultaten in het verschiet liggen. Het groeiproces gaat namelijk door, zeker met de juiste aandacht.

wat zijn zoal de resultaten?

Ik vraag dan vaker om na een tijdje eens te laten weten hoe het gaat en wat de perfectionisme coaching ze opgeleverd heeft. Michelle schrijft hierover het volgende:

Wat ik bij Anita geleerd heb, is het beter maken van keuzes, minder piekeren en twijfelen. Beseffen wat ik nu écht zelf wil (doen) en hiernaar handelen. Zelfverzekerder zijn en durven. Ik maak me minder druk om dingen en ben me bewuster van mijn gedrag. Dat is zeer waardevol.

Michelle had mij in de loop van de coaching een mooie quote verteld, van Pippi Langkous. Voor haar een geweldige uitspraak die haar hielp bij uitdagingen. Pippi zegt namelijk ‘ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan’. Dat lijkt mij een mooie begeleidende titel voor dit stukje.